Politika

Hronologija nestanka SDA iz općine vrednije od 10 drugih

Stranka demokratske akcije (SDA) ostala je bez kluba u Općinskom vijeću Centar u Sarajevu nakon što su još dva vijećnika napustila SDA.

Vijest da su klub SDA napustili i vijećnici Jasmin Šljivo i Mehmed Muharemović saopćena je na jučerašnjoj sjednici.

Kako nam je kazao Sead Đozo, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, Klub SDA je nekada činilo sedam vijećanika, a sada imaju samo jednog.

"Ranije su četiri vijećnika napustila Klub. Šljivo je napustio SDA prije tri mjeseca, a Muharemović prije mjesec. Sada im je ostao samo jedan vijećnik što znači da nemaju pravo glasa na Kolegiju vijeća jer klub čini dva i više vijećnika", kazao je Đozo.

U Općinskom vijeću Centar jedino je Hamdija Hasanović ostao zastupati SDA.

"Trenutno raspolažem informacijama da su Šljivo i Muharemović formirali nezavisni klub. Ne znam puno detalja zbog čega su to uradili, ali kako je navedeno na taj korak su se odlučili jer nisu zadovoljni radom općinske organizacije kao ni radom Kantonalnog odbora SDA", naveo je Đozo.

Prema informacijama Raporta Jasmin Šljivo i Mehmed Muharemović pristupit će Stranci za BiH.

Time je SDA faktički nestala iz Općine za koju je predsjednik stranke Bakir Izetbegović govorio da je vrijednija od 10 drugih.

Nakon ove izjave, u suštini, krenula je politička strovala SDA u Centru. Prvo su izgubili načelnika Općine Centar. Tadašnji načelnik Nedžad Ajnadžić brutalno je poražen od Srđana Mandića. Ali, imali su vijećnike.

Ipak, u mjesecima nakon toga Klub se osipao zbog unutarstranačkog javašluka, te je sad ugašen, što je vjerovatno prvi put u poslijeratnoj historiji Općine Centar.