Vijesti

Stoltenberg u Briselu govorio o BiH: Neću nagađati o produženju mandata EUFOR-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare, uoči sastanka ministara odbrane država članica koji se sutra i prekosutra sastaju u Biselu, rekao da države saveznice povećavaju sigurnost oko ključnih infrastrukturnih objekata nakon eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, čiji se uzrok još nije pouzdano utvrdio. Stoltenberg je govorio i o Bosni i Hercegovini.

"Veoma pažljivo pratimo stanje na zapadnom Balkanu", rekao je Stoltenberg.

"Zemlje zapadnog Balkana su naše saveznice i dio su uspješnog proširenja NATO-a proteklih nekoliko godina. NATO ima historijat na zapadnom Balkanu, pomogli smo u okončanju dva brutalna etnička rata, uključujući rat u BiH. I dalje imamo prisustvo na zapadnom Balkanu u vidu KFOR-a na Kosovu i imamo štab u Sarajevu. Pružamo podršku i EUFOR misiji ALTHEA", izjavio je Stoltenberg.

S obzirom na to da se u novembru očekuje odluka UN-a o produženju mandata misiji ALTHEA, Stoltenberg nije htio unaprijed govoriti kakva bi bila njihova reakcija kada bi Rusija uložila veto na produženje tog mandata.

"Neću nagađati da li će biti produžen mandat misiji ALTHEA ili ne. Moram reći da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi. Prisustvo EU i podrška NATO-a pomaže u rješavanju izazova s kojima je BiH suočena. Postoje mnoge zabrinutosti i mnogi izazovi s kojima smo svi suočeni. Ako smanjite međunarodno prisustvo ili ALTHEA-u u BiH onda to može samo dodatno otežati postojeću tešku situaciju", istaknuo je glavni sekretar NATO-a na press-konferenciji.

Sastanak ministara odbrane članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) bit će održan u srijedu i četvrtak u sjedištu NATO-a u Briselu. Glavne teme bit će rat u Ukrajini i potpora NATO saveza, jačanje zajedničkog položaja, kao i zaštita zajedničke infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenja plinovoda, ali i NATO angažman na Kosovu, odnosno na Zapadnom Balkanu.