Sport

Igrač kojeg su zvižducima tjerali iz kluba pretvorio se u spasitelja, a sad će postati najbolji na svijetu

Osim što će sportski fanatici to ljeto 2009. pamtiti po jamajčanskom "sinu vjetra" koji je utrku na 100 metara istrčao za 9,58 sekundi, nogometni zaljubljenici pamtit će ga i po tektonskim promjenama koje su zadesile Santiago Bernabéu. U predsjedničku stolicu ugodno se smjestio Florentino Pérez, a nije trebalo proći dugo da krene slaganje mozaika novih "galácticosa". Najzvučnija imena koja su tih dana sletjela u špansku prijestolnicu su Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, ali i jedan 21-godišnji francuski klinac. Taj mladić zove se Karim Benzema, a sada bi na pragu 35. godine, prema svim najavama, trebao službeno postati najbolji igrač svijeta, piše Jutarnji.

U ponedjeljak će prestižna Zlatna lopta dobiti novog vlasnika, a veliko bi iznenađenje bilo da taj vlasnik ne postane upravo on. Iako je godinama prije transfera terorizirao odbrane francuske lige u dresu Lyona, dolazak u "kraljevski klub" ipak je par stepenica viši izazov. Odšteta od 35 miliona eura, koliko je Real tada platio za njegove usluge, u današnje se vrijeme čini kao "sitnica", pogotovo uzme li se u obzir kakva je njegova ostavština u Madridu. Bio je to jedan od najboljih poslova koje je Real napravio u svojoj historiji.

Javna je tajna posljednjih godina kako je za trofej Zlatne lopte potrebno spojiti individualna postignuća uz klupske i reprezentativne uspjehe, jer šta vrijede statistika i vrhunske prezentacije, ako momčad gubi? Najbolji primjer za to je veličanstvena 2018. godina Luke Modrića koji se s Realom popeo na krov Evrope, a "vatrene" odveo na koračić do titule najboljih na svijetu. Benzema je svoju kartu za odlazak u nogometnu besmrtnost kupio stavivši na svoja leđa dobar dio sezone Madriđana koji su u konačnici stigli do, mnogi će reći, nikad teže izborene titule evropskog prvaka, a jednako uspješnu sezonu imali su i u nacionalnom prvenstvu.

Pozornica je prethodnih 14 godina bila rezervirana uvijek za dvojicu najboljih. Messi i Cristiano Ronaldo izmjenjivali su se pred fotografima sa Zlatnom loptom, a tu je tradiciju nakratko prekinuo hrvatski kapiten. Portugalac i Argentinac gotovo su svake sezone isporučivali minimalno 50 golova uz klupske trofeje, a uobičajeno bi bilo da nagradu dobije onaj čija je momčad bila bolja te godine. Bilo je to doba najljućeg rivalstva Reala i Barcelone, a ti su dvoboji nerijetko bili i direktni okršaji za Zlatnu loptu.

Posljednji golgeter s titulom najboljeg na svijetu, prije famoznog dvojca, bio je Andrij Ševčenko 2004. Kako se vremena mijenjaju, najbolje se može vidjeti u toj sezoni Ukrajinca koji je bio autor 28 golova uz "tek" trofej italijanskog prvaka, a Benzema je u prethodnoj zabio njih 44 i odveo klub do novog pehara Lige prvaka i La Lige. Ništa dominantniju klupsku sezonu dvije godine ranije nije imao niti brazilski Ronaldo. Mršava sezona s milanskim Interom možda mu i ne bi donijela, tada već njegovu, drugu Zlatnu loptu da na Svjetskom prvenstvu suparnicima Brazila nije utrpao osam pogodaka u njihove mreže.

Dobar raskorak između nogometne prošlosti i sadašnjosti može se vidjeti i u osvajaču Zlatne lopte iz 2001., Michaelu Owenu. U tada prethodnoj sezoni, postigao je 24 pogotka, a njegov Liverpool osvojio je FA kup, Liga kup i Kup Uefa. Tri, barem nominalno, natjecanja koja nemaju prizvuk nacionalnog prvenstva i Lige prvaka, a niti individualna statistika nije mu bila pretjerano senzacionalna.

Ko bi rekao kako će Benzema, koji je dio svog madridskog mandata bio i nepoželjan među navijačima, postati klupska legenda i najbolji igrač svijeta? Pogotovo ako se uzme u obzir da je i dio tog mandata bio alternativa za Gonzala Higuaína koji je prije koji dan najavio završetak karijere. Madridska je publika, kao i inače, znala biti oštra prema Benzemi koji je samo prije tri-četiri godine znao biti ispraćen zvižducima, a sada ga slave kao spasitelja, a od ponedjeljka vjerovatno, i kao najboljeg igrača svijeta.