Svijet

Aktivisti zalili čuvenu Van Goghovu sliku sokom od paradajza. Uhapšeni su

Klimatski aktivisti bacili su limenke nečega što izgleda kao supa od paradajza na čuvenu Van Goghovu sliku Suncokreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Snimka prikazuje dvoje ljudi u majicama s natpisom "Just Stop Oil" (zaustavite naftu) kako otvaraju limenke i bacaju sadržaj na remek-djelo prije nego što zalijepe ruke za zid.

Londonska policija saopćila je da su dvije osobe uhapšene. Iz galerije su rekli da je slika bila prekrivena staklom i stoga nije oštećena.

U saopćenju iz Nacionalne galerije stoji: "Jutros nešto poslije 11 sati dvije su osobe ušle u sobu 43 Nacionalne galerije. Čini se da se par zalijepio za zid uz Van Goghove Suncokrete (1888.). Također su bacili crvenu tvar - nešto što izgleda kao supa ili sok od paradajza - preko slike. Prostorija je ispražnjena od posjetilaca i pozvana je policija. Policajci su sada na mjestu događaja. Manja je šteta na okviru, ali slika nije oštećena."

"Policajci su jutros brzo stigli na mjesto događaja u Nacionalnoj galeriji, nakon što je dvoje demonstranata iz grupe Just Stop Oil bacilo tvar preko slike i zatim su se zalijepili za zid. Oboje su uhapšeni", saopćila je policija.