Vijesti

Naredba CIK-a: Kontrolno brojanje još 123 vreće sa 70 biračkih mjesta

ponovno brojanje glasačkih listića brojanje glasova na zetri

Centralna izborna komisija BiH danas je na sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu. Nova naredba CIK-a glasi:

"Centralna izborna komisija BiH, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji različit od zbira svih važećih i nevažećih glasačkih listića, kao i na biračkim mjestima gdje su utvrđene nepravilnosti po više osnova, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje 123 vreće sa glasačkim listićima. Naređuje se da se izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića. Naređuje se da se utvrdi i objedini rezultate izbora sa više od 70 redovnih biračkih mjesta. Odluka se odnosi za mjesta za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Parlament FBiH, NSRS RS i skupštine kantona", saopćeno je iz te institucije.

Naredba će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba. Smatrat će se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim posmatračima.

O terminu početka postupanja Glavnog centra za brojanje po današnjoj Naredbi Centralne izborne komisije BiH javnost će biti blagovremeno informirana.

CIK je ocijenio preuranjenim zahtjeve političkih subjekata, posmatrača i birača za ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.