Ekonomija

Ekonomski eksperti upozorili na katastrofu koja se sprema. Čini se da nas čekaju crni dani

Nije se previše ekonomskih analitičara početkom godine usudilo prognozirati koliko će inflacija biti velika tokom 2022. Još je manje onih koji su se usudili reći da će biti podjednako bolna i tokom iduće godine.

Loše prognoze

No, kako se godina bliži kraju, ostaje jasno da će bolji trendovi pričekati neka druga vremena. Najnoviji podaci Ifo instituta i Instituta za ekonomsku politiku - koji su ispitali mišljenje 1687 ekonomskih analitičara iz 129 zemalja svijeta - pokazuju da je struku napustio optimizam. Inflacija će, kažu, ostati visoka i tokom sljedeće godine.

"U usporedbi s drugim tromjesečjem, očekivanja inflacije za 2022. ponovno su značajno porasla za 1,8 postotnih bodova", kaže istraživač Ifa, Niklas Potrafke. Dodaje da ekonomisti sada prognoziraju više stope inflacije i u godinama koje dolaze.

U anketi su postavljena pitanja o 2023. i 2026. godini, za koje su ekonomisti rekli da očekuju globalnu inflaciju od 7,5 posto, odnosno 5,0 posto.

Globalne razine inflacije

Ove brojke odnose se na medijan prosječnih očekivanih stopa inflacije na razini zemlje. Medijan se koristi jer se očekivane stope inflacije uvelike razlikuju od regije do regije i drastično su više u određenim zemljama i regijama nego u ostatku svijeta. U istočnoj Africi, primjerice, sudionici očekuju prosječnu stopu inflacije od nešto ispod 60 posto u 2022. U usporedbi sa 7,3 posto i 7,2 posto u zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi.

Ispitani ekonomisti očekuju visoke stope inflacije u cijelome svijetu. Globalni medijan prosječnih očekivanih stopa inflacije za 2022. iznosi 9.5 posto. Ako su stručnjaci u pravu, to znači da će stopa inflacije za 2022. biti 6,7 postotnih bodova viša od prosječne stope inflacije Svjetske banke u proteklom desetljeću (2010. do 2019.).

Ideja da bi inflacija mogla ostati visoka u dužem roku prikazana je inflacijskim očekivanjima za 2026. Gdje sudionici i dalje predviđaju snažno povećanu stopu inflacije od 5,0% (očekivanje u drugom tromjesečju: 4,5%).

Inflacija će na Starom kontinentu najteže pogoditi istočnu Evropu

Za 2022. najveći porast cijena očekuje se u istočnoj Africi (gotovo 60 posto), sjevernoj Africi (47 posto), Južnoj Americi i zapadnoj Aziji (30 posto svaka).

Nasuprot tome, u jugoistočnoj Aziji (5,6 posto), istočnoj Aziji (5,9 posto) i Okeaniji (6,8 posto), ali i u Sjevernoj Americi (7,2 posto) i zapadnoj Evropi (7,3 posto), očekivanja inflacije za 2022. znatno su ispod globalnog prosjeka.

Postoje i drastične regionalne razlike unutar kontinenata. Primjerice, očekivana inflacija u istočnoj Evropi (19 posto) dvostruko je viša nego u zapadnoj Evropi.

Očekivane razine inflacije u svijetu

Južnoafrička Republika (7,6 posto) također je izuzetak među inače znatno višim stopama inflacije u drugim regijama Afrike.