Iako podsjeća na varijantu pizze, palenta pripremljena na ovaj način nešto je drugačije. Umjesto umaka od paradajza, koristi se bešamel umak na bazi maslaca, brašna i mlijeka. Zatim se na to dodaju paradajz i feta sir. U pitanju je idealan recept za potrošiti posljednje slatke cherry paradajze koje će se odlično složiti sa slanom fetom i hrskavom podlogom od palente. Ovako pripremljen paradajz možete poslužiti i na kakav drugi način. Naprimjer, uz tjesteninu, u salati ili ih posipati po humusu. Priprema ovog jela neće vam oduzeti previše vremena pa je svakako dobra opcija i kada vam dolaze gosti. Poslužite ovaj Ottolenghi uz čašu dobrog vina i uživajte.
Nova kuharica
Također, dobro je dodati, recept se nalazi i u novoj kuharici chefa Ottolenghija i njegovog tima, "OTK: Extra Good Things".
Postupak je jednostavan, najprije pripremite paradajz. U plitku posudu s poklopcem ubacite paradajz, dodajte bijeli luk i maslinovo ulje. Dodajte i malo balzamičnog sirćeta, oko kašiku i po. Ubacite i so i biber, pomiješajte pa stavite u pećnicu na 150 stepeni i pecite poklopljeno oko 45 minuta. Potom napravite bešamel umak tako da otopite maslac, a potom dodajte brašno.
Pomiješajte kako biste dobili pastu te dodajte toplo mlijeko uz neprestano miješanje. Kuhajte oko pet minuta i pripazite da nema grudica. Želite dobiti gušći bešamel kojim ćete zatim premazati palentu. Dodajte bijeli luk, so i biber. Maknite umak s vatre i prekrijte papirom za pečenje kako se na vrhu ne bi stvorila korica.
Služite toplo
U mlijeku, malo vode i maslaca koje ste posolili kuhajte instant palentu. Kuhajte oko tri minute uz neprestano miješanje. Na kraju ubacite još malo maslaca i ribanog Pecorino ili parmezan sira. Maknite s vatre. Palentu brzo prebacite na papir za pečenje, razmažite špatulom u željeni oblik. Dodajte bešamel, pospite feta sirom i dodajte grančice origana.
Pecite na 230 stepeni oko 20 do 25 minuta. Dok se palenta peče, izvadite paradajz. Dodajte malo šećera. Ostavite da se ohladi. Na kraju ubacite malo peršuna i origana. Izvadite palentu iz pećnice, pospite paradajzom i uljem u kojem su se kuhale pa poslužite još toplo.