Svijet

Prvi put u 80 godina: Elitni američki ‘Vrišteći orlovi’ stigli na sami rub NATO-ovih granica

Vrišteći orlovi američki vojnik ide ka vojnom helikopteru

Prvi put u gotovo 80 godina, usred rastućih napetosti između Rusije i NATO-a, u Evropi je raspoređena 101. zračno-jurišna divizija američke vojske. Jedinica lakog pješaštva, nazvana "Vrišteći orlovi", obučena je za raspoređivanje na bilo kojem bojnom polju u svijetu u roku od samo nekoliko sati, spremna za borbu.

CBS News je pratio zamjenika komandanta divizije, generala Johna Lubasa, i pukovnika Edwina Matthaidessa, komandanta borbenog tima 2. brigade, u helikopteru Black Hawk. Toku jednosatne vožnje stigli su do samog ruba teritorija NATO-a – nekih pet kilometara od rumunke granice s Ukrajinom.

Već više od sedam mjeseci se ruske pokušavaju probiti uz obalu Crnog mora u regiju Herson. Žele zauzati ključne ukrajinske lučke gradove Mikolajiv i Odesu. Cilj im je presjeći ukrajinski pristup moru, kako bi Ukrajina i njene vojne snage ostale bez izlaza na more.

Upravo zbog te prijetnje je u Rumuniju poslana jedna od najelitnijih američkih zračno-jurišnih divizija, Vrišteći orlovi.

"Spremni smo braniti svaki centimetar NATO-a", rekao je Lubas za CBS News.

Black Hawk je na kraju sletio na područje na kojem rumunski i američki vojnici provode zajedničke kopnene i zračne vojne vježbe. Topnička vatra je bila stvarna jer vježbe imaju za cilj rekonstruirati bitke koje svakoga dana preko granice vode ukrajinske snage.

"Imati ovdje američke trupe jest kao da imate saveznike u Normandiji. I to prije bilo kakvog dolaska neprijatelja", rekao je rumunjski general-major Lulian Berdila, aludirajući na ključnu bitku u Drugom svjetskom ratu na Francuskoj obali.

Oko 4700 vojnika iz baze 101. divizije u Fort Campbellu raspoređeno je na pojačanju istočnog krila NATO-a.

Matthaidess je rekao da su on i njegove jedinice stigli najbliže borbama u Ukrajini za američku vojsku. Pomno su promatrali ruske snage i provodili vježbe koje ponavljaju tačno ono što se događa na ratištu.

"To nas drži na nogama", rekao je.