Politika

Milanović: Genocid u Srebrenici bolna rana i ispit ljudskosti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u video poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da genocid u Srebrenici bolna rana i ispit ljudskosti, istakavši da je važno pokazati razumijevanje i ne dopustiti osporavanje genocida.

Milanović je istakao da istina o genocidu mora biti prihvaćena.

„Dogodio se i dokazivati ga više ne treba. Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti. Važno je isto tako reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni“, naglasio je Milanović.

On je istakao da je odgovornost na svima da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, ali još je veća odgovornost da obitelji žrtava i preživjele prihvatimo sebi jednakima, da im se da vjera u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti.

„I ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija europske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti“, poručio je Milanović.