Vijesti

Sud BiH isključio novinare s ročišta uhapšenom policajcu Ameru Selaku

Ročište u Sudu BiH na kojem se raspravlja o prijedlogu Tužilaštva BiH da se policajcu Ameru Selaku odredi pritvor, zatvoreno je za javnost. Naime, na zahtjev Selakovog advokata, Alena Nakića javnost je isključena sa ročišta. Sa zahtjevom se složio tužilac Džermin Pašić.

Isti scenarij desio se i jutros na ročištu uhapšenom advokatu Zlatku Ibrišimoviću. Ibrišimović je bio advokat Admira Arnautovića Šmrka koji je nedavno uhapšen zbog organiziranog kriminala, a potom i pritvoren.

Podsjetimo, Zlatko Ibrišimović i Amer Selak su uhapšeni prije dva dana. Iz MUP-a KS su u svom saopćenju naveli i zbog čega:

"Uhapšeni su Z. I. (1985) i A. S. (1980), oba iz Sarajeva. Z. I. je osumnjičen za krivično djelo “Pranje novca”. Dok se A. S. koji je policijski službenik Uprave policije MUP-a KS, sumnjiči za nekoliko krivičnih djela”, navodi se u saopćenju.

Dakle, Selak se tereti za primanje dara ili drugog oblika koristi, te povredu tajnosti postupka i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela. Obojica su predati Tužilaštvu BiH koje je zatražilo da im se odredi pritvor.

Između ostalog, navedeno je kako je ova akcija nastavak aktivnosti Uprave policije MUP KS u okviru strateškog opredjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Iz Tužilaštva BiH saopćili su da da su hapšenja Ibrišimovića i Selaka nastavak operacija u predmetima povezanim sa aplikacijama Sky i Anom.