Svijet

Stigao primjer koji pokazuje kako djeluju sankcije Rusiji: Putin prvi put moli Zapad da popusti

Putin ipak osjeti kako djeluju sankcije jer je Moskva prvi put uputila molbu Zapadu

Kako djeluju sankcije Rusiji možda najbolje pokazuje današnja molba Moskve.

Rusija želi da Zapad popusti restrikcije prema državnoj kompaniji Rosselkhozbank, kako bi se olakšao ruski izvoz žitarica. Zahtjev je obznanjen prilikom razgovora o produžetku dogovora o izvozu hrane s Ukrajinom, navodi Reuters.

Moskva je suspendirala svoje učešće u sigurnom crnomorskom koridoru žita prije sedam dana, ali se ponovno pridružila nakon četiri dana. I tako ublažila strahove od daljnjih poremećaja u ukrajinskom izvozu žitarica usred neobuzdane globalne inflacije hrane.

Predsjednik Vladimir Putin zadržao je pravo Rusije da ponovno prekine sporazum uz posredovanje UN-a. Šef UN-a, Antonio Guterres, vršio pritisak na Moskvu da pristane na njegovo produženje.

Rusija još uvijek nije javno iznijela svoje zahtjeve. Osim poziva da se deblokira rusko gnojivo zaglavljeno u evropskim lukama i skladištima te obnovi izvoz amonijaka.

Četiri neidentificirana izvora navela su Reutersu da je Rusija tražila od zapadnih zemalja da dopuste državnom zajmodavcu Rosselkhozbank da obnovi odnose s korespondentnim bankama unatoč zapadnim sankcijama.

To bi banci, koja do sada nije imala veću ulogu u međunarodnoj trgovini žitaricama, omogućilo obradu plaćanja za rusko žito i druge namirnice.

Prije najnovijih sankcija takvim su isplatama upravljale međunarodne banke i podružnice drugih ruskih banaka u Švicarskoj.

Izvori nisu rekli kakav je odgovor, ako ga uopće ima, Rusija dobila na svoje prijedloge.

UN-ov izvor rekao je Reutersu da se o olakšavanju plaćanja ruske hrane i gnojiva preko Rosselkhozbank razgovara s EU i drugim stranama. Očtio je ovo dokaz kako djeluju sankcije Rusiji.