Sport

Ademir Zurapović više ne može suditi u BiH! Raport objavljuje odluku Košarkaškog saveza

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine usvojio je odluku prema kojoj najbolji bh. arbitar Ademir Zurapović više ne može suditi u takmičenjima pod okriljem KSBiH.

Razlog je dobna granica koju je Zurapović “prekoračio” u maju, o čemu smo već pisali.

Vijest da bi arbitru iz Tuzle moglo biti uskraćeno daljnje dijeljenje pravde na bh. parketima izazvalo je neugodno iznenađenje u domaćoj javnosti.

Ademir Zurapović sudio finale EP-a

Jer, prije samo dva mjeseca, Zurapović je sudio finale Evropskog prvenstva za košarkaše u Njemačkoj.

Pored toga, kao jedan od sudaca iz Elitne grupe Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) on ne spade pod FIBA-inu dobnu granicu (također 50 godina), te zadržava pravo na licencu FIBA-e do 2025. godine.

No, takvi argumenti očito “ne piju vode” kod KSBiH.

Baš kao da imamo sudaca svjetskog formata na bacanje (Zurapović je, podsjetimo, sudio i finale Olimpijskih igara 2021.), Upravni odbor je na sjednici u Zenici odlučio sa liste službenih lica “izuzeti” sudije koje su napunile 50 godina.

Također,  moraju sa liste biti “skinuti” i delegati koji su napunili 65 godina.

Odluka Upravnog odbora KSBiH

Sjednica UO-a je održana 4. novembra u Zenici.

Raport objavljuje odluku koju je usvojio Upravni odbor.

Odlukom je zapečaćena karijera najboljeg bh. suca na domaćim parketima:

“Shodno stavovima upravnih odbora i odlukama sudijskih komisija Članica KSBiH (KSRS, KSHB, KSKS  i KSZE), UO KSBiH usvaja listu predloženih imena službenih lica za sezonu 2022/2023. uz izuzeće sudaca koji su napunili 50 godina života te delegata sa navršenih 65 godina života.

Valja svijetu, a ne valja nama

Nalaže se Članici Sistema A da dopuni listu službenih lica za sezonu 2022/2023. Nalaže se svim članicama KSBiH da pregledaju liste službenih lica i da se drže odluke u vezi dobnih granica te izmijene navedene liste prema dobnoj granici.

Odluka stupa na snagu danom donošenja”, navodi se u odluci Upravnog odbora KSBiH.

Podsjetimo, prema Statutu KSBiH, članice krvnog bh. saveza su Košarkaški savez Herceg-Bosne, Košarkaški savez Republike Srpske, Košarkaški savez Zenica, Košarkaški savez Kantona Sarajevo i Regionalni košarkaški savez Tuzla.

Kao što se može vidjeti, svi savezi, izuzev tuzlanskog, čiji je član i Zurapović, podržali su ovu odluku.

Vjerovatno se i na RKS Tuzla odnosi i dio odluke po kojoj se “članici Sistema A nalaže da dopuni listu službenih lica”. Drugim riječima, traži se brisanje Zurapovića sa liste i dodavanje drugog arbitra, između ostalog.

Tako je KSBiH i formalno pokrio odluku o eliminaciji Zurapovića. No, zabunu unosi činjenica da se o ovim važnom pitanju raspravljalo u trenutku kada je sezona već počela. Podsjetimo, odigrana su već dva prvenstvena kola.

A kakvi god da su propisi, zaista zvuči apsurdno da "Zurapović valja svijetu, a ne valja nama". On je upravo sudio meč evropske Lige prvaka FIBA.

Sudit će i kvalifikacijske susrete za Svjetsko prvenstvo za košarkaše krajem novembra...