Svijet

WSJ: Amerika neće poslati Ukrajini moćne borbene dronove, boje se napada na Rusiju

The Wall Street Journal objavio je, pozivajući se na izvore upućene u situaciju, da Sjedinjene Države neće Ukrajini poslati napredne borbene dronove tipa Gray Eagle MQ-1c. U administraciji američkog predsjednika Joea Bidena smatraju, navodi WSJ, da bi upotreba tih dronova mogla dodatno eskalirati sukob jer bi Ukrajini omogućila udare na teritoriju Rusije.

U američkoj odluci da Ukrajini ne pošalju napredne borbene dronove je još jedan faktor. Iako Wall Street Journal piše da nije bio odlučujući. Naime, Amerika strahuje da bi tehnologija koja se koristi u dronovima tipa Gray Eagle MQ-1C mogla pasti u ruske ruke na frontu.

I Kijev i neki američki kongresnici lobirali su za slanje takvih dronova Ukrajini. Ali po svemu sudeći, to se barem zasad neće dogoditi.

Podsjetimo, ruska vojska u Ukrajini trpi velike gubitke, a jučer je najavljeno i povlačenje iz Hersona. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar. Trupe su suočene s ukrajinskim napadima u blizini južnog grada Hersona, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Zašto se Rusi povlače iz prvog najvećeg grada kojeg su osvojili od početka rata, objasnio je general Surovikin.

“Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo odbranu na istočnoj strani Dnjipra”.

Američki visokopoziconirani general Mark Milley ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini. Dodao je kako su i ukrajinske oružane snage vjerovatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u tom ratu.

Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley. Dodavši kako je vjerovatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine.