Sport

FIFA štiti domaćina Svjetskog prvenstva. Danci ne smiju nositi majice s posebnom porukom

FIFA (Međunarodna nogometna federacija) zabranila je danskoj reprezentaciji da tokom svojih treninga za vrijeme sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u Kataru nosi majice s natpisom "Human Rights for All" (ljudska prava za sve).

Danska je jedna od zemalja koje su najoštrije kritizirale odluku da se domaćinstvo SP-a dodijeli Kataru. Razlgo je, kako su naveli, nepoštivanje ljudskih prava u toj arapskoj državi.

Žestoke izjave Danaca

Čak su i sponzori Danskog nogometnog saveza pristali ustupiti svoj prostor na dresovima za trening kako bi se odaslala poruka o stanju u Kataru.

No, FIFA je odbila zahtjev Danaca sa takvom porukom. Obrazloženje je kako su zabranjene političke poruke, prenosi HRT.

Uz danskog tabora stizale su žestoke izjave u vezi Mundijala u Kataru.

"Pitajte bilo kojeg nogometaša. Oni će to nazvati katastrofom", rekao je Thomas Delaney u dokumentarcu o Svjetskom prvenstvu u Kataru prošle godine.

“I ja to tako vidim. Niko ovdje ne misli da je to dobra ideja”.

Kasper Schmeichel je dodao:

"Drago mi je što ću igrati na Svjetskom prvenstvu. Međutim, jesam li zadovoljan mjestom na kojem se ono održava? Ne, nisam. Ali ja to ne mogu promijeniti. Samo mogu izraziti nezadovoljstvo.”

Drugo SP u Aziji

Izvršni direktor Danskog nogometnog saveza, Jakob Jensen, rekao je da neće organizirati nikakva okupljanja za navijače u Kataru.

 Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će 22. u historiji. Održat će se od 20. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo ikada koje će se održati u arapskom svijetu, a drugo u Aziji nakon turnira 2002. u Južnoj Koreji i Japan.

Zbog intenzivnih ljetnih vrućina u Kataru, ovo će se SP održati od kraja novembra do sredine decembra. To ga čini prvim turnirom koji se neće održati u maju, junu ili julu.