Kriminal

Raport otkriva: Milivoj Todorović alias Mr. Si kuhao je kokain i za Darka Šarića. Telefon mu krije brojeve narkobosova…

Todorović je jedan od najcjenjenijih kuhara kokaina

Milivoj Todorović, narkodiler naveliko koji je uhapšen u Frankfurtu, bit će isporučen BiH po kraćoj proceduri, saznaje Raport.

Bh. pravosudni organi užurbano rade po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć na izručenju Milivoja Todorovića iz Bijeljine (rođen 1975.). On je uhapšen po Interpolovoj potjernici zbog ozbiljnih optužbi da je bio dio međunarodne kriminalne grupe koja je u Evropu krijumčarila na tone kokaina.

Raport je prvi objavio sve detalje vezano za njegovo hapšenje i o tome ko je i šta je radio. Sad donosimo nove detalje.

Kako Raport saznaje od izvora bliskog istrazi Milivoj Todorović je osim saradnje sa Škaljarskim klanom u čijem je vrhu i opskrbe kokainom Bojana Cvijetića (bivši savjetnik Dragana Mektića) koji je u kućnom pritvoru svojevremeno bio glavni dobavljač kokaina i za Darka Šarića, koji važi za jednog od najvećih evropskih narkobosova.

Kuhanje droge u džunglama Kolumbije

Inače, nakon Šarićevog pada njegove poslove sa Todorovićem preuzeli su Škaljarci. Todorović čiji alias u Sky aplikaciji je bio Mr. Si raspolagao je velikim brojem brodova, brzih čamaca i manjih aviona putem kojih je transportirao kokain za čiju sintetizaciju je bio zadužen u džunglama Kolumbije.

Fotografije koje je slao Todorović putem Sky aplikcije: Kokain s potpisom Mr. Si (Foto: Raport)

Također, njega je tamošnja specijalna jedinica uhapsila na malom aerodromu u Frakfurtu, gdje je privatnim letom stigao iz Dubaija. On što je poznato da se centrale mnogih narkobosova nalaze u ovom gradu. Mnogi od njih tu posjeduju apartmane i vile na svoje ili tuđe ime, a što je također predmet istrage.

Fotografije koje je slao Todorović putem Sky aplikcije iz Kolumbije

Budući da se radi o veoma opasnom međunarodnom kriminalcu koji je poslovao pod zaštitom narkokartela iz Medelina koji je osnovao zloglasni Pablo Eskobar trenutno se provjerava da li ga po potjernicama potražuju i druge države, jer je kako smo prvi objavili živio na relaciji Belgija-Holandija-Kolumbija-Njemačka.

Određen ekstradicioni pritvor

Također, Todoroviću je određen i ekstradiocioni pritvor u Njemačkoj gdje se izjasio da se slaže sa svojim izručenjem BiH, što će u mnogome ubrzati ekstradicioni postupak.

U lociranju Todorovića ključnu ulogu odigrao je posebni istražni tim MUP-a Kantona Sarajevo, koji radi na slučajevima organiziranog kriminaliteta, a vezi sa dokazima koji su pronađeni u aplikaciji Sky. Također, operativci sarajevske policiji usko su sarađivali sa najboljim istražiteljima EUROPOL-a i inspektorima MUP-a RS.

Kako smo ranije otkrili Todoorović je jedan od “najcjenjenijih” majstora za ekstrakciju kokaina najviše čistoće na svijetu.

Radi se o takozvanom kuharu koji je značajna karika u svakom narkokartelu, a Cvijetićeva grupa je od Mr. Si kupovala kokain u Holandiji i krijumčarila ga u BiH.

Imenik mu pun narkobosova s Balkana

U njegovim Sky komunikacijama su pronađeni kontakti sa velikim brojem ljudi iz vrha Škaljarskog klana i ostalih narkobosova s Balkana.

Pored ovoga, isti je slao velike ture kokaina ka zapadnoj Evropi te preuzimao ogromne količine novca od prodaje kokaina.

Todorović je slao kokain iz Kolumbije u tonama za Evropsku uniju i Škaljarski klan. Inače je bio saradnik i ubijenih Alana Kožara i Jovana Vukotića.

Iz Kolumbije je organizirao utovar kokaina na prekookeanske brodove. U Belgiji i Holandiji imao je uhodanu mrežu saradnika.

Oni su u lukama organizovali izvlačenje kokaina iz brodskih kontejnera i dalju distribuciju i prodaju na području EU, ali i BiH, Srbiji i Crnoj Gori.