BHDoktor

Zašto se javljaju grčevi u nogama noću? Evo kada biste ipak trebali otići ljekaru

Nije uvijek poznato kako nastaju grčevi u nogama. No, često mogu biti povezani s položajem pri spavanju.

Često spavamo tako da su nam stopala ispružena. To skraćuje mišiće lista i čini ih podložnijima grčevima. Nastanku grčeva može doprinijeti i dugotrajno nepomično stajanje ili sjedenje.

Međutim, i pretjerano istezanje mišića usljed prekomjerne tjelovježbe može dovesti do prenaprezanja mišića i povećanog rizika za pojavu grčeva.

Može biti neugodno i frustrirajuće

Grč je uobičajena pojava koja može biti uzrokovana jednostavno zbog toga što ste predugo bili u istom položaju. No, ako se noću budite s tim snažnim osjećajem boli, znate koliko to može biti neugodno i frustrirajuće.

Noćni grčevi povremeno pogađaju oko 60 posto populacije. Češće žene nego muškarce. Učestalost grčeva se povećava sa starosnom dobi.

U većini slučajeva grčevi zahvaćaju mišić lista. No, mogu zahvatiti i prednji ili stražnji dio bedrenih mišića.

Stručnjaci upozoravaju da učestala pojava grčeva u nogama može ukazivati i na nedostatak magnezija u tijelu. Naime, magnezij je odgovoran za više od 300 biohemijskih procesa u tijelu.

To uključuje i kontrakciju mišića i prijenos impulsa između živčanih stanica. Nizak nivo magnezija uzrokuje i nizak nivo kalija i kalcija jer remeti njihovu regulaciju u tijelu. To dovodi do pojave grčeva u mišićima te mišićne slabosti.

Suplementi magnezija mogu pomoći

Nedavno istraživanje je pokazalo da više od 11 posto odraslih žena i 14 posto odraslih muškaraca ima manji unos magnezija od najniže preporučene dnevne doze.

Kod takve razine je velika vjerovatnost da dođe do deficijencije.

Jedna druga studija pokazala je da uzimanje suplemenata magnezija može pomoći u rješavanju problema noćnih grčeva u nogama.

Studija je objavljena u izdanju američke Nacionalne medicinske biblioteke, prenosi Gloria.

Potrebne vitamine i minerale uglavnom možemo dobiti iz redovne prehrane. No, ova je studija pokazala da su osobe koje su uzimale više od 200 miligrama magnezija dnevno doživjele značajno smanjenje učestalosti grčeva u usporedbi s osobama koje nisu uzimale suplemente magnezija.

U svakom slučaju, mislite li da u vašoj prehrani manjka magnezija, posegnite za namirnicama kao što su bademi, indijski oraščići, žitarice, mahunarke i zeleno povrće poput špinata.

Grčevi u nogama mogu biti povezani s bolestima

Imajte na umu da procesirana hrana ima nisku razinu magnezija te da naše tijelo apsorbira oko 30 posto magnezija manje kako starimo. Apsorpciju magnezija može smanjiti i niska razina D vitamina.

Također, pušenje, konzumacija alkohola i uzimanje nekih lijekova, poput statina, diuretika i antacida, mogu smanjiti razinu magnezija.

U većini slučajeva, grčevi u nogama nisu razlog za zabrinutost, naročito ako su samo povremeni. No, ako oni postanu učestali, trebali biste o tome porazgovarati sa ljekarom.

Naime, grčevi u nogama mogu biti povezani s nekim bolestima. To su bolesti motornih neurona, Parkinsonova bolest, dijabetes, osteoartritis. Tu su i bolesti štitnjače, jetre i bubrega te srčane bolesti i poremećaj cirkulacije.

Dakle, ako su grčevi u nogama vrlo česti ili su jako bolni, remete vam san i ne možete normalno funkcionirati idući dan, trebali biste o tom problemu porazgovarati s ljekarom.