Recepata za mekike ili poderane gaće ima puno, a ovaj koji vam nudimo je odličan.
Sastojci za poderane gaće
600 g glatkog brašna
1-2 kašičice soli
1 kašičica šećera
2 vrećice suhog kvasca
oko 300 ml tople vode ulje za prženje
Priprema
Kvasac stavite u lončić. Dodajte šećer i 100 ml tople vode. Promiješajte da se kvasac rastopi. Posipajte s malo brašna, prekrijte lončić kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto.
Za to vrijeme u veću zdjelu stavite brašno i so pa promiješajte. Dodajte kvasac i lagano ulijevajte vodu miješajući rukama (ako ne želite zaprljati prste, sve stavite u multipraktik s nastavkom za tijesto). Vodu ulijevajte postepeno, možda će vam trebati manje ili više da dobijete podatno tijesto koje nije ljepljivo.
Kada ste zamijesili glatku kuglu tijesta, stavite tijesto u zdjelu, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže 1 sat na toplom mjestu ili u rerni na 40 stepeni.
U dublju tavu stavite barem 2-3 cm ulja. Dobro ga zagrijte. Kada se tijesto udvostručilo, rukama trgajte komade pa na pobrašnjenoj podlozi s pomoću valjka formirajte lepinjice željene veličine. Stavljajte poderane gaće u vruće ulje i pecite 4 minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlatne.