Škotska jaja su jedan od najpopularnijih britanskih snackova. Riječ je o tvrdo kuhanim jajima koja su umotana u mljeveno meso. Obložena krušnim mrvicama i zatim pržena u ulju dok ne postanu zlatna i hrskava. Uobičajena su hrana za piknik. Mogu se naručiti i u većini britanskih pubova.
Tradicionalno se konzumiraju ohlađena. Ali se mogu jesti i topla. Po mogućnosti uz kisele krastavce, svježu salatu i umak od senfa. Posljednjih godina ovo je jelo doživjelo rast popularnosti. Te se može pronaći na cool listama gastronomskih publikacija. Kao i u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.
Jaja možete skuhati tako da žumanjci budu tvrdi ili lagano tekući, izbor je na vama. Ako više volite meko kuhanu varijantu, kuhajte jaja 4 minute. Imajte na umu da će vrlo tekuća jaja biti teže oguliti. Za potpuno kuhane žumanjke jaja kuhajte 6 minuta.
Zapamtite da će se jaje nastaviti kuhati u fritezi ili pećnici. Nakon kuhanja potopite jaja u ledenu kupku. Kako biste izbjegli prekuhavanje. Ostavite ih da se potpuno ohlade. I bit će ih lakše oguliti. Uvaljajte oguljena, kuhana jaja u brašno. Jer će to pomoći ostalim sastojcima da se bolje prime.
Kad oblažete jaja smjesom od mljevenog mesa, pazite da u smjesi nema pukotina. Jer ako ulje dospije između mesa i jaja, jaja bi se mogla raspasti. Škotska jaja se tradicionalno prže u dubokom ulju kako bi se dobila ekstra hrskava korica. Ali možete ih ispeći i u rerni.