Životni stil

Ovo je najbolji recept za vanilin kiflice

Bakina tekica s receptima krije svakojaka slatka čudesa. Takve su i ove vanilin kiflice. Prhke i ukusne. I vraćaju u djetinjstvo. Ovo je najbolji recept za vanilin kiflice.

Sastojci za 80 porcija:

Sastojci za recept za vanilin kiflice:

350 g glatkog brašna

210 g maslaca sobne temperature

100 g fino mljevenih oraha

80 g šećera

1 bjelanjak

Šećer za uvaljati:

3 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer

Priprema:

1. Zamijesite tijesto
Izmiješajte brašno, šećer i orahe. Dodajte maslac koji ste narezali na tanke listiće te bjelanjak. Umijesite tijesto.

2. Ostavite da odmori
Stavite ga u vrećicu i u frižider na pola sata. Zagrijte rernu na 170°C.

3. Oblikujte kiflice
Od tijesta oblikujte kiflice koje stavite na pleh na papir za pečenje.

4. Pecite
Pecite otprilike 12 minuta. Dobit će laganu boju, a na dodir će biti još malo mekane.

Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade (da si s vrelima ne opečete prste) pa ih uvaljajte još tople u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.

Navedena količina dovoljna je za 2 velika lima za rernu.

Kiflice od vanilije, vjeruje se, nastale su krajem 19. stoljeća Austriji. Naime, najstariji recept za omiljene prhke kekse nalazi se u kuharici Katharine Prato "Južnonjemačka kuhinja za početnike i praktične kuharice" iz 1911. godine. Originalni naziv vanilin kiflica je Vanille Kipferl.

Također, dobro je dodati i kako se vjeruje da su se keksi kakve se danas povezuje i s vanilin kiflicama. Proizvodili još u 5. stoljeću prije Krista u Egiptu. Izrađivali su se za slavlje zimskog solsticija i poklanjali za posebne prilike.