Ekonomija

Od danas skuplji hljeb za 20 feninga: Nove cijene za polubijeli, narodni i penzionerski hljeb

Iz kompanije Klas Sarajevo, koja je najveći proizvođač hljeba i peciva u BiH, potvrđeno je da neće doći do poskupljenja hljeba i brašna.

Novi udar na džepove građana naše zemlje stigao je danas. Naime, na policama prodavnica bit će nove, više cijene hljeba. Dakle, skuplji hljeb za 20 feninga. Klas, vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, najavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda - polubijeli, narodni i penzionerski hljeb. I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Podsjećamo, razlog prvog bio je povećana cijena pšenice na svjetskom tržištu. A hoće li cijene još rasti, niko ne zna.

Polubijeli i narodni hljeb koštat će marku i 70 feninga, a penzionerski marku i 20.

Situacija nije bolja ni u zemljama regije. Trenutna cijena hljeba u Hrvatskoj iznosi i 3 marke i 37 feninga. Hljeb je u Srbiji jeftini i košta 89 feninga, u Makedoniji marku i 6 feninga, dok građani Crne Gore za kupovinu hljeba trebaju izdvojiti marku i po.

Međutim, skuplji hljeb na policama bh. prodavnica samo je još jedan novi šok za građane.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za FTV objašnjava kako zbog poskupljenja sirovina, energenata i svega što je neophodno da pekarska industrija može proizvoditi hljeb - proizvođači su primorani korigovati cijene određenih namirnica.

“Ukoliko se situacija sa sirovinama i energentima bude postepeno vraćala na pretpandemijsko stanje proizvođači pekarskih proizvoda će vratiti cijene. Na one kakve su bile prije svih ovih poskupljenja.”, kaže Čavalić.

Trend rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda zahvatio je i zemlje u regiji. U BiH cijene pekarskih proizvoda od marta do danas porasle su za 70%. Razlog su, kako navode iz Klasa, poskupljenja svih namirnica koje su potrebne za proizvodnju.