Svijet

Putinovi ‘drugovi’ s nebesa zaslužni što Evropa gleda prljave ruske laži. EU je apsolutno nemoćna

apsolutno nemoćna žena gleda putina na tv

Dva najveća svjetska pružatelja satelitskih usluga - francuski Eutelsat i luksemburški SES - prenose ruske kanale koji šalju dezinformacije i sadržaj pun mržnje o ratu u Ukrajini u desetine miliona domova u Rusiji, Africi, Indiji i na Bliskom istoku, a pred njim je nemoćna i Evropa.

Tako u svojoj borbi protiv ruske propagande, kad jer u pitanju Evropa, najveći problem predstavljaju - vlastiti pružatelji satelitskih usluga. EU je tu apsolutno nemoćna.

Eutelsat — čiji je najveći suvlasnik francuska država — do sada nije uspio riješiti situaciju, tvrdeći da je samo prodavao “neutralnu” infrastrukturu ruskim emiterima i da nije imao pravne osnove izbaciti ih sa svojih satelita.

SES je u međuvremenu rekao da je kontinuirano tražio od svojih afričkih i indijskih korisnika emitiranja da zatvore RT, stanicu koju podržava Kremlj i koja je pod sankcijama EU.

Televizijske kuće plaćaju satelitskim pružateljima usluga korištenje njihove infrastrukture.

Satelitske firme ograničene su u svojoj mogućnosti uklanjanja određenih kanala iz paketa svojih korisnika emitiranja. Mogli bi, međutim, prestati prodavati svoje usluge korisnicima emitiranja koji ne poštuju sankcije EU.

Aktivisti u akciji

Evropa, odnosno političari i aktivisti sada pojačavaju svoju ofanzivu kako bi satelitske pružatelje usluga doveli u red.

"Definitivno moramo pojačati borbu protiv ruske propagande i riješiti nedostatke u zakonu u sklopu našeg kontinuiranog rada na novim sankcijama", rekla je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova za Politico.

Gotovo 40 članova Evropskog parlamenta pozvalo je ovoga mjeseca na sankcije kako bi se zaustavilo emitiranje ruskih TV i radio postaja koje šire neistine o ratu u Ukrajini.

"Eutelsat doprinosi raspirivanju potpore ruske javnosti Putinovom ratu i onemogućuje im pristup neovisnim izvorima vijesti", rekao je estonski član Evropskog parlamenta i bivši potpredsjednik EU komisije Andrus Ansip.

Aktivističke grupe također su se obratile sudu, optužujući satelitske pružatelje usluga za neaktivnost. Nevladina organizacija Reporteri bez granica tužila je prošle sedmoce francuski regulator medija Arcom pred najvišim upravnim sudom u zemlji zbog njegove odluke da Eutelsatu dopusti emitiranje tri kanala pod državnom kontrolom: Rossiya 1, Perviy Kanal i NTV.

Evropa: Širi se ruska propaganda

Dok su se zemlje Evropske unije usredotočile na goruća pitanja poput energije, zemlje poput Poljske i baltičkih država zalažu se za sankcije protiv ruskih medija u budućem paketu.

Treći najveći satelitski operater na svijetu po prihodima, Eutelsat ima dva ruska pay-TV paketa, Trikolor i NTV Plus.

Oni emitiraju desetine kanala na ruskom jeziku koje podržava Kremlj. Eutelsat također zasebno emitira RT Arabic u Europi, Africi i na Bliskom istoku. RT Arabic nije pod sankcijama EU.

Najveći svjetski pružatelj satelitskih usluga, firma SES sa sjedištem u Luksemburgu, dopustila je dvjema korisnicima u Južnoj Africi i Indiji emitiranje odobrenog kanala RT English, prethodno poznatog kao Russia Today, putem svojih satelita.

Neki od tih medija šire neistine i mržnju. Aktivisti i neki političari kažu da je moralna odgovornost evropskih satelita da ih isključe. Drugi, poput RT English, pod sankcijama su. To znači da firmama sa sjedištem u EU nije dopušteno emitirati ih u inozemstvu.

Glavobolje medijskih regulatora

Eutelsat se branio kao neutralni pružatelj infrastrukture.

"Nije na nama da donesemo odluku o prestanku emitiranja nekih kanala", rekla je Anita Baltagi, direktorica komunikacija za Eutelsat. "Ovo nije odgovornost koja se može dati privatnoj tvrtki."

SES je rekao da je kontinuirano tražio od svojih južnoafričkih i indijskih korisnika da izbace RT iz svojih TV paketa, ali "nije u mogućnosti ukloniti te kanale bez utjecaja na desetke legitimnih kanala koji nisu podložni sankcijama", rekao je glasnogovornik SES-a.

"Takva akcija vjerovatno bi imala neželjene pravne i geopolitičke posljedice."

Francuski Arcom može u teoriji zatražiti od Eutelsata da prestane emitirati kanal, rekao je glasnogovornik. Ipak, također je rekao da ne može narediti Eutelsatu da zabrani Rossiya 1, Perviy Kanal i NTV jer nije imao pravnu osnovu i kanali su se uglavnom emitirali u Rusiji.

Tu su odluku Reporteri bez granica osporili na sudu. Što se tiče SES-a, glasnogovornik luksemburških vlasti za satelite rekao je da je u bliskom kontaktu sa SES-om i da se "može osloniti" na proaktivnu saradnju te firme.

Ukrajina: 'Ruska propaganda u Uniji mora biti potpuno zabranjena'

"Komisija je spremna razmotriti daljnje akcije protiv ruskih propagandnih kanala", rekao je glasnogovornik Komisije.

Dodao je da je također ključno da nacionalna medijska regulatorna tijela provedu postojeće sankcije.

Nejasno je kakav bi oblik mogle imati potencijalne nove sankcije i može li ih dovoljno zemalja podržati. EU je posljednjih mjeseci zabranio nekoliko ruskih kanala zbog širenja dezinformacija.

Eutelsat je ove godine u javnom dokumentu upozorio svoje dioničare da bi daljnje pooštravanje sankcija protiv ruskih subjekata, onemogućavajući poslovanje s ruskim klijentima, moglo imati "značajan negativan utjecaj" na finansije grupe.

Gotovo sedam posto ukupnog prihoda grupe dolazi od ruskih kupaca emitiranja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je da je poticanje na genocid na ruskoj državnoj TV "u punom jeku".

"Ruska državna propaganda u EU i drugdje mora biti u potpunosti zabranjena", rekao je.