Nekoliko prstohvata ljekovitog bilja i začina moglo bi pridonijeti očuvanju zdravlja vaših crijeva, donosi Science Alert. Tako su barem pokazala čak dva istraživanja provedena na Univerzitetu Penn State u SAD. I dok se u dijetama obično baziramo na njihove glavne namirnice kao što su povrće ili meso. Značajna količina varijacija u kulturnim i ličnim preferencijama svodi se na način na koji svojim obrocima dodajemo začine, tvrde stručnjaci. Ako želite zdraviju i bržu probavu donosimo nekoliko ključnih savjeta.
Učinak začinskog bilja
Dijetetičarka Penny Kris-Etherton i njezini kolege s Penn Statea među prvima su proučavali učinak začinskog bilja i ostalih začina na sastav ljudskih crijeva. U njihovoj studiji 54 odrasla sudionika s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti učestvovala su u četverosedmičnom eksperimentu.
Tokom trajanja studije svi su se držali istog plana prehrane. Samo su neki sudionici zamoljeni da dodaju 0.5 grama začina svojim obrocima, a drugi nešto više, 3.3 ili 6.6 grama.
Mješavina začina koja je korištena u istraživanju uključivala je cimet, đumbir, kumin, kurkumu, ružmarin. Kao i origano, bosiljak i majčinu dušicu. U međuvremenu je jedna od skupina zamoljena da ne stavlja nijedan od ovih začina u hranu.
Rizik od bolesti
Rezultati su pokazali da je prehrana s više začina utjecala na poboljšanje zdravlja crijeva. Te potaknula proizvodnju ''dobrih'' bakterija koje doprinose smanjenju rizika od mnogih bolesti. Uključujući i karcinom debelog crijeva.
"Dodavanje začinskog bilja u hranu tako je jednostavna stvar koju svi ljudi mogu učiniti. Može napraviti veliku razliku. Naime, današnja prehrana kod većine ljudi daleko je od idealne. Pa mislim da bi svi mogli imati koristi od dodavanja začinskog bilja i ostalih začina korištenih u ovoj studiji. To također doprinosi smanjenju količine natrija u vašoj prehrani", objašnjava Kris-Etherton. Ona dodaje kako ovo istraživanje samo podupire prethodna nagađanja koja su sugerirala kako je začinsko bilje prirodni probiotik koji hrani zdrave bakterije u ljudskim crijevima. Te tako pomaže očuvanju probavnog sistema.
Dakle, ukoliko želite zdraviju i bržu probavu iskoriste savjete stručnjaka.