Tehnologija

Desetine hiljada ljudi vjerovalo da gleda utakmicu Mundijala. Prevarant im pustio FIFA videoigru

FIFA 23, najnovija verzija službeno licencirane nogometne videoigre, korištena je u prijenosu,.

Time su desetine hiljada gledalaca prevarene jer su vjerovali da gledaju utakmicu Svjetskog prvenstva!

Vijest dolazi s vijetnamske web stranice VNExpress. Na njjo su prikupljena svjedočanstva nekih od gledalaca, prenosi Wccftech.

Videoigra FIFA: Promijenio brzinu

Jedan posebno nečuven primjer dogodio se tokom utakmice Njemačka - Japan. To je bila utakmica grupe E odigrana u srijedu, 23. novembra. Japan je slavio sa 2:1

Dio trika očito je zahtijevao da kreator sadržaja promijeni regularnu brzinu igre kako bi zadovoljio stvartno trajanje utakmice (to jest, 90 minuta).

Naravno, nakon nekog vremena neki su gledatelji primijetili da se radi o FIFA-i 23, a ne o snimci uživo sa Svjetskog prvenstva, te su pokušali upozoriti druge u odjeljku za komentare.

Međutim, ne čitaju svi komentare, pogotovo ako ih gledaju na mobilnim uređajima. Kao takav, takozvani kreator sadržaja vjerojatno je mogao zaraditi popriličnu svotu novca.

U isto vrijeme, postoji velika vjerovatnost da je videozapis prijavljen moderaciji YouTubea zbog kršenja pravila.

Nije prvi put

Nije prvi put da igra zamijeni snimke iz stvarnog života. Ranije ove godine, na primjer, Bloomberg je izvijestio da se video vojnog simulatora ARMA 3 predstavljaju kao snimke stvarnih borbi iz Ukrajine.

Naravno, sama činjenica da se ove igre mogu pogrešno smatrati stvarnim govori o njihovoj razini autentičnosti.

FIFA 23 je posljednja nogometna igra s FIFA-inom licencom koju je razvio EA Sports. Početkom 2022. Electronic Arts potvrdio je da nije obnovio svoj ugovor o licenciranju s FIFA-om.

EA će umjesto toga nastaviti s vlastitim nogometnim brendom pod nazivom EA Sports FC.

Unatoč gubitku FIFA-ine licence, EA-ina igra i dalje će sadržavati 300+ pojedinačnih licenciranih partnera, donoseći licence za 19.000+ sportista u 700 timova, na 100 stadiona i 30+ liga širom svijeta.

FIFA 23 zabilježila je rekordne brojke. Više od 10,3 miliona igrača preuzelo i zaigralo nogometnu igru sedmicu nakon objavljivanja.