Fritule su postale sinonim za decembar. Postoji mnogo recepata za ovu popularnu poslasticu, ali nakon ovog, recept za fritule više nećete tražiti.
Sastojci za fritule
1 jogurt
1 jaje
200 g glatkog brašna
50 g šećera
vanilija
ribana korica narandže
1/2 praška za pecivo
kašika-dvije ruma ili rakije
malo soli
šećer u prahu
Priprema
Sve sastojke dobro povežite u homogenu smjesu i pomoću kašičice ispuštajte u lagano zagrijano duboko ulje. Neka ulje ne bude prevruće jer će se fritulice izvana zapeći, a u sredini ostati sirove. Treba ga biti dovoljno da fritule ne dodiruju dno lonca.
Nemojte pretjerivati i ubaciti previše fritula odjednom jer fritule narastu i treba im ostati mjesta da se mogu same okretati.
Kad se okrenu i zazlate sa svake strane, izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu ili cimet-šećerom. Poslužite s džemom, nutellom…
Recept za fritule isprobajte već danas.