Svijet

Papa će svoju tradicionalnu molitvu sutra uputitu putem videolinka

Tradicionalno molitvu Angelus papa Franjo će sutra vjernicima uputiti iz svoje knjižare uz videoprijenos, a ne s njegova prozora koji gleda na Trg svetog Petra, objavio je službeni Vatikan, koji tako želi "izbjeći opasnost od širenja koronavirusa".

"Papa će molitvu Anđeoskog pozdravljenja izgovoriti u knjižari Apostolske palače, a ne s prozora koji gleda na Trg svetog Petra. Molitva će se prenositi uživo na vatikanskim vijestima i na velikim ekranima koji će se postaviti na Trgu svetog Petra kako bi i vjernici mogli sudjelovati“, stoji u saopćenju Vatikana.

Odluka je donesena "da bi se izbjegla opasnost od širenja Covida-19 među velikim brojem okupljenih na Trgu svetog Petra", stoji u priopćenju te se dodaje da će se Papina sedmična audijencija održati u srijedu na isti način.

Molitva Angelus nedjeljom i audijencija srijedom velike su atrakcije za hodočasnike i turiste koji stižu u Rim kako bi uživo vidjeli Papu. Gužva koja obično nastane na Trgu svetog Petra nakon ove bi najave trebala biti znatno manja.

Usto su do 15. marta otkazane mise u Domu svete Marte u kojemu živi Papa.

Već više od sedmicu 83-godišnji Papa nije izašao iz svojeg prebivališta koje se nalazi nedaleko od bazilike svetog Petra.

Vatikan je u petak objavio informaciju o prvome slučaju koronavirusa.