Životni stil

Praznične zvjezdice sa cimetom zbog kojih jedva čekamo Novu godinu

zvjezdice sa cimetom na smeđoj podlozi

Zvjezdice sa cimetom su jedan od najtradicionalnijih keksića koji se pripremaju za vrijeme praznika. Veoma su ukusni i poprilično jednostavni za pripremu, a pogodni su i za one koji su alergični na gluten jer ne sadrže brašno. Evo recepta.

Sastojci

3 bjelanceta

250 g šećera u prahu

360 g mljevenih badema

2,5 kašičice cimeta

Naribana korica 2 manja limuna

Malo soli

Priprema

U čistoj posudi mikserom mutite bjelanca dok ne postanu pjenasta, a zatim polako dodajite šećer u prahu. Sve miksajte dok ne dobijete sjajnu i čvrstu meringu. Oko 50 g tučenih bjelanaca odvojite u posebnu posudu, prekrijte folijom i ostavite u frižider.

U ostala bjelanca dodajte bademe, limunovu koricu i so pa umijesite tijesto. Morate biti veoma oprezni i ne smete pretjerivati sa miješenjem dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Nakon toga tijesto istanjite na masnom papiru koji ste posuli šećerom u prahu na debljinu od 1 cm i sve stavite u frižider na jedan sat. Nakon toga pomoću rezača u obliku zvijezde izrezujte keksiće i slažite na pleh za pečenje obložen masnim papirom. Keksiće premažite preostalom meringom i stavite na pečenje u rernu koju ste zagrijali na 150 stepeni.

Keksići bi trebalo da se peku 10-12 minuta. Dobro pazite jer meringa ne smije da promijeni boju, treba da ostane bijela. Kad su keksići pečeni, izvadite ih i ostavite da se ohlade pa spremite u ukrasne kutije ili teglice.