Zvjezdice sa cimetom su jedan od najtradicionalnijih keksića koji se pripremaju za vrijeme praznika. Veoma su ukusni i poprilično jednostavni za pripremu, a pogodni su i za one koji su alergični na gluten jer ne sadrže brašno. Evo recepta.
Sastojci
3 bjelanceta
250 g šećera u prahu
360 g mljevenih badema
2,5 kašičice cimeta
Naribana korica 2 manja limuna
Malo soli
Priprema
U čistoj posudi mikserom mutite bjelanca dok ne postanu pjenasta, a zatim polako dodajite šećer u prahu. Sve miksajte dok ne dobijete sjajnu i čvrstu meringu. Oko 50 g tučenih bjelanaca odvojite u posebnu posudu, prekrijte folijom i ostavite u frižider.
U ostala bjelanca dodajte bademe, limunovu koricu i so pa umijesite tijesto. Morate biti veoma oprezni i ne smete pretjerivati sa miješenjem dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Nakon toga tijesto istanjite na masnom papiru koji ste posuli šećerom u prahu na debljinu od 1 cm i sve stavite u frižider na jedan sat. Nakon toga pomoću rezača u obliku zvijezde izrezujte keksiće i slažite na pleh za pečenje obložen masnim papirom. Keksiće premažite preostalom meringom i stavite na pečenje u rernu koju ste zagrijali na 150 stepeni.
Keksići bi trebalo da se peku 10-12 minuta. Dobro pazite jer meringa ne smije da promijeni boju, treba da ostane bijela. Kad su keksići pečeni, izvadite ih i ostavite da se ohlade pa spremite u ukrasne kutije ili teglice.