Svijet

Kim Jong Un zvecka nuklearnim oružjem. Amerika i Južna Koreja pripremaju zajednički odgovor

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Južna Koreja rade na "koordinisanom odgovoru" ukoliko Sjeverna Koreja, na čijem je čelu Kim Jong Un, izvede nuklearni napad.

Saopštilo je to u utorak američko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Jedan od glasnogovornika Vijeća je pod uslovom da ostane anoniman potvrdio za AA da saveznici ne razgovaraju o zajedničkim nuklearnim vježbama.

"Republika Koreja je država koja nema nuklearno oružje. Sjedinjene Američke Države su u potpunosti posvećene našem savezu i pružanju proširenog odvraćanja kroz cijeli niz odbrambenih kapaciteta SAD-a", rekao je.

Dodao je da su američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Južne Koreje i Yoon Suk Yeol zadužili svoje timove da planiraju "efikasan koordinisan odgovor na niz scenarija. Uključujući upotrebu nuklearnog oružja Sjeverne Koreje".

Kim Jong-un, lider Sjeverne Koreje, naredio je "eksponencijalno proširenje" nuklearnog arsenala zemlje nakon što je Pjongjang ispalio projektil prvog dana 2023. godine, javili su državni mediji u nedjelju.

Kim je ranije obećao da će ojačati "odbrambenu sposobnost" svoje zemlje 2023. godine.

Pjongjang je u subotu ispalio tri projektila kratkog dometa u Japansko more, saopštila je južnokorejska vojska.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je ranije u intervjuu za novine "Chosun Ilbo" da su Seul i Washington uključeni u razgovore o provođenju zajedničkih vježbi.

Koristili bi nuklearna sredstva za učinkovito odvraćanje,. Kaže da je Washington prilično pozitivan u vezi s tom idejom.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je kratko i kategorično odbacio tvrdnje južnokorejskog kolege.

Napetosti na Korejskom poluotoku ponovno su porasle nakon što je Sjeverna Koreja prošle godine lansirala desetke projektila u nizu testiranja oružja. U to su uključeni interkontinentalni balistički projektili.