Pakleni Šund

Jasmila Žbanić o saradnji s HBO-om na seriji ‘The Last of Us‘: Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa sjajnim ljudima

The Last of Us jasmila žbanić portret

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić, autorica nagrađivanih filmova "Grbavica" i "Quo Vadis, Aida", režirala je jednu epizodu serije The Last of Us. Serija je temeljena na poznatoj videoigrici koja uskoro stiže na HBO.

"Premijera serije "The Last of Us" bit će 15. januara. Bilo je veliko zadovoljstvo režirati jednu epizodu serije s ovim sjajnim ljudima", napisala je Žbanić na svom Instagram profilu.

Radnja HBO-ove post-apokaliptične drame smještena je u post-apokaliptični SAD. Prati potragu krijumčara Joela (Pedro Pascal) i tinejdžerke Ellie (Bella Ramsey) za lijekom protiv stravične gljivice. Ona ljude pretvara u agresivne zombije. Craig Mazin, tvorac Emmyjem nagrađene HBO-ove miniserije "Černobil", koja se oslanja na stvarnu katastrofu, ovoga puta donosi priču o putovanju dvoje neočekivanih saputnika. Muškarac pokušava živjeti s tugom zbog smrti kćeri. Mlada djevojka je preživjela napad jednog od zaraženih. Sve se dešava u vrijeme potpunog društvenog kolapsa.

Osim Žbanić, u stvaranju ove priče, Mazinu su se pridružili i iranski reditelj Ali Abbasi, reditelj Jeremy Webb, britanski reditelj Peter Hoar, rediteljica Liza Johnson te tvorac originalne igre Neil Druckmann.