Ekonomija

Kompanija iz Travnika proizvela prvo električno dostavno vozilo u BiH

Prvo bosanskohercegovačko električno dostavno vozilo proizvela je kompanija GS TMT iz Travnika, koja ga planira izvoziti na tržište Evropske unije.

Električno dostavno vozilo naziva ‘EVO‘ služit će kao za dostavljanje manjih tereta do 300 kilograma. I trebalo bi s jednim punjenjem prijeći 100 kilometara. Vozilo manjih dimenzija potpuno je osmišljeno. Te su svi dijelovi za njega proizvedeni u Bosni i Hercegovini, navela je kompanija GS TMT.

Za vozilo se navodi kako svojim "futurističkim dizajnom i kompaktnošću može poslužiti u zgusnutom i prenapučenom prometu". Isti izvor je naveo kako je već postignut dogovor o isporuci ovih vozila za jednu od najvećih logističkih njemačkih kompanija.

"Radi se o lakom dostavnom vozilu čija je autonomija stotinu kilometara. Sve je proizvedeno ovdje u BiH, dakle ovo je prvi BiH proizvod 100 posto ovog karaktera. Na vozilu su radili razvojni inženjeri, mašinski inženjeri, elektroinženjeri, a imali smo i industrijske dizajnere", rekao je inženjer tvornice Denis Bešić za BHRT.

Do sredine ove godine "EVO" bi trebao proći testiranja, a do kraja godine dobiti i dozvolu za serijsku proizvodnju.

Kompanija Tvornica mašina Travnik (TMT), nastala u bivšoj Jugoslaviji kao dio namjenske vojne industrije, bila je pred propašću, a privatizirana je prije 18 godina. Tada ju je kupila kompanija Global Sourcing GmbH iz Regensburga u Njemačkoj na čelu s direktoricom Snježanom Köpruner.

Danas GS TMT zapošljava skoro 600 radnika, a nedavno su postavili temeljni kamen u Prozor Rami za tvornicu dijelova građevinskih strojeva u suradnji s njemačkim Liebherrom.