Najbolji njemački ritual star stoljećima zove se „kaffe und kuchen“, odnosno tradicija da se u popodnevnim satima okupe prijatelji i porodica u kafanama ili domovima te da se s puno ugodnog druženja i ležernog razgovora pije kafa uz komad kolača.
Kao što se Britanci ne odriču čaja, tako je u Njemačkoj tradiciji zapisano da se između tri i četiri sata poslijepodne ne odriče kafe i kolača. Kombinacije koja „diže“ taman toliko da lakše izgura dan. Tokom sedmice najčešće se radi o jednostavnim prhkim kolačima. Ali vikend se obilježava i uz komad torte.
Običaj odlaženja na kafu i kolač popularan je kod svih generacija. A kafić za popodnevni kaffe und kuchen bira se prema kvaliteti slastica koje poslužuju.
Postoji mnoštvo recepata za kolače koji se savršeno stapaju s bogatim i delikatnim okusima kafe. Svakako su među najpopularnijim oni recepti koji u sebi sadrže orašaste plodove. Oni se zbog svojih aromatičnih svojstava i visokog udjela ulja upotrebljavaju se u svim vrstama slastica. Od sočnih biskvita i suhih kolača do kremastih torti. Postoji još jedan razlog zbog kojeg su kafa i orašasti plodovi idealan spoj.
Orašasti plodovi zbog visokog udjela esencijalnih masnih kiselina te vitamina i minerala važni su za pravilan rad srca. Kafa, s druge strane, sadrži kofein - stimulans koji pozitivno djeluje na rad centralnog nervnog sistema i ubrzava metabolizam. Stručnjaci preporučuju da tri šoljice kafe dnevno pozitivno djeluje na zdravlje. A konzumacija s orašastim plodovima čini pobjedonosnu kombinaciju.