Vijesti

Na Bjelašnici 20 centimetara snijega, slabije padavine registrovane u Tuzli i Zenici

U Bosni i Hercegovini danas je umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom, na Bjelašnici je izmjereno minus 10, u Neumu 11.

Snijega prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ima u značajnijoj mjeri na Bjelašnici gdje mu je visina 20 centimetara.

Najavljeno je da se danase otvara sezona skijanja na Bjelašnici nakon kašnjenja zbog nedostatka snijega. U funkciji će na ovoj planini biti šestosjed i lift K1, te staza Kolijevka.

Slabije padavine u proteklom periodu zabilježene su jedino na području sjeveroistočne i centralne Bosne.

Tako su padavine i to od 3 milimetra po metru kvadratnom registrovane u Tuzli. U Zenici je zabilježen nivo padavina od 1 milimetar po metru kvadratnom.

Stoga su nivoi većine rijeka u Bosni i Hercegovini u stagnaciji. Jedan dio njih i u opadanju.

Tako je nivo rijeke Une u Martin Brodu na razini 69 centimetara i stagnira. Jednako stagnira i nivo rijeke Miljacke u Sarajevu koji je na razini 91 centimetar.

U stagnaciji je i nivo rijeke Bosne čija razina u Reljevu (Sarajevo) je na razini 124 centimetra, a u Zenici na razini 97 centimetara.

Nivo rijeke Bile u Han Biloj je 50 centimetara i stagnira, isto kao i nivo rijeke Lepenice u Kiseljaku koja je na razini 32 centimetra, a isto važi i za rijeku Jalu čija je razina u Tuzli 24 centimetra.

Istovremeno nivo rijeke Sane je u opadanju. Tako je njena razina u Sanskom Mostu na 131 centimetru, a u Vrhpolju na razini 97 centimetara.