Vijesti

Zimska vikend idila: Rimski most, jedna od četiri sačuvane kamene ćuprije u Sarajevu

Nije utvrđeno kad je tačno sagrađen Rimski most, ali se u njegovoj blizini nalaze vrijedna arheološka nalazišta iz 25. i 26. stoljeća prije naše ere

Snijeg je donio sezonu zimskih sportova na planinama, a za one koji preferiraju šetnju u nešto "mirnijem" ambijentu i u ravnici, sarajevska Velika aleja i njegova okolica idealan su odabir.

Rimski most, jedna od četiri sačuvane kamene ćuprije

Boravak na području Ilidže svakako podrazumijeva posjetu Rimskom mostu, jednoj od ukupno četiri sačuvane kamene ćuprije u Sarajevu. Nije utvrđeno kad je tačno sagrađen Rimski most, ali se u njegovoj blizini nalaze vrijedna arheološka nalazišta iz 25. i 26. stoljeća prije naše ere. Ljepotu mosta posebno je istaknula bjelina snijega koji je prekrio obale rijeke Bosne.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zimska idila nastavit će se i narednih dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Bit će pretežno oblačno vrijeme, ponegdje sa slabim snijegom.

U ponedjeljak se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od minus šest do nula, na jugu do dva. Dnevna od jedan do pet, na jugu zemlje do devet stepeni.

Snijeg i u narednim danima

U utorak se u centralnim i istočnim područjima Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili susnježicom u nižim i snijegom u višim područjima. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na jugu do četiri, a dnevna od nula do šest, na jugu zemlje do devet stepeni.

U srijedu se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. U kasnim večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na krajnjem sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura od minus pet do jedan, na jugu do tri, a dnevna od dva do osam, na jugu zemlje do deset stepeni.

U četvrtak se u Bosni i Hercegovini očekuje uglavnom pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa snijegom. Padavine većinom poslije podne. Jutarnja temperatura od minus dva do četiri, na jugu do šest. Dnevna od dva do osam, na jugu zemlje do deset stepeni.

Šetnja Velikom alejom / Foto: AA
Rimski most u Sarajevu, snijeg dan
Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA
Rimski most izdaleka voda snijeg dan
Foto: AA