Gnocci alla sorrentina jedno su od najpoznatijih jela s italijanskog juga, iz regije Campanije. U nastavku donosimo recept za zapečene njoke.
"Manje je više" često je najbolji princip u kuhinji, a uz paradajz, maslinovo ulje, mozzarellu i bosiljak stvarno nam više i ne treba. Autentični okusi Mediterana i jednostavna priprema učinili su ovo jelo vrlo popularnim širom svijeta. Ako slijedite originalni recept, ovaj umak od paradajza i sira poslužit ćete s njokima, ali to ne znači da se ne smijete poigrati i kušati kako mu stoje, primjerice, zeleni njoki, cannelloni ili neka fina tjestenina.
Ako ste dovoljno hrabri, pokušajte sami napraviti njoke. Jednostavnije je nego što zvuči. Pritom ćete se i dobro zabaviti. Sigurno nećete od prve uloviti grif kakav je imala vaša baka, ali uz ovaj recept njoki će biti odlični. Ako ne sada, sljedeći će put zasigurno tako i izgledati…
Većina italijanske tjestenine tradicionalno se radi se od semoline. Oštrog brašna od durum pšenice, koju možete pronaći u bolje opskrbljenim trgovinama. Ali ako je ne nađete, dobro će je zamijeniti obično oštro brašno ili obični bijeli griz, tj. fino mljevena krupica. Barem dok se ne uvježbate toliko dobro i ne odlučite dati otkaz kako biste se bavili izradom domaće tjestenine. Onda se ipak prebacite na semolinu.
Sastojci za njoke alla sorrentina:
Za njoke
- 1 kg crvenog krumpira
- 300 g brašna 00
- 1 jaje
- sol
- griz po ukusu
Za umak
- 600 g pirea od paradajza
- 6 listova bosiljka
- 1 češanj bijelo lzka
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- sol
Za zapeći
- 250 g mozzarelle
- 70 g parmezana
Priprema njoka alla sorrentina (zapečene njoke):
Stavite ulje u dublju tavu, toliko da prekrije dno. Dodajte zgnječeni češanj bijelog luka i pire od paradajta. Te posolite, pobiberite i umiješajte bosiljak. Poklopite i ostavite da se kuha oko 30 minuta na laganoj vatri. Kad je kuhano, maknite bijeli luk iz umaka. Izlijte malo umaka u posudu u kojoj ćete zapeći njoke.
Operite krompire i skuhajte ih s korom. Kuhane krumpire dobro ocijedite. Prosijte brašno na podlogu i napravite udubinu u sredini. Drobilicom za krompir izgnječite tople krompire, odvojite koru i stavite izgnječeni krompir u udubinu u brašnu. Dodajte jaje i sol u krompire. Brzo zamijestite tijesto dok ne postane meko i jednolično, ni ljepljivo ni prečvrsto. Prekrijte čistom, suhom krpom za suđe.
Uzimajte dio po dio tijesta, a ostatak držite pokrivenim. Razvaljajte tijesto u "kobasicu" debljine 2-3 centimetra. Pospite malo krupice i izrežite njoke iz kobasice od tijesta. Da biste dobili rebrastu površinu njoka za koju će se bolje hvatati umak, jedan po jedan utisnite palcem u vilicu ("vodite" palcem svaki valjušak od korijena do vrha vilice istovremeno ga utiskujući u nju).
Oblikovane njoke odlažite na podlogu posutu krupicom kako se ne bi zalijepili.
Zakuhajte vodu za kuhanje njoka u velikom loncu. Posolite vodu tek kad zavrije. Njoke kuhajte nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite u posudu za pečenje u koju ste ulili malo umaka.
Slažite dok ne potrošite sve sastojke, pazeći da zadnji sloj bude sir: red njoka, umak od paradajta, pokapajte maslinovim uljem, dodajte kockice mozzarelle i parmezan… pa opet njoke, umak… itd.
Pecite njoke u prethodno zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 5 minuta. Poslužite vruće.
Prijatno!