BHDoktor

Prehlađeni ste? Ove namirnice izbjegavajte u širokom luku

namirnice žena sjedi u krevetu ima šal oko vrata briše nos maramicom

Iznenađujuće je kako neke namirnice mogu pogoršati ili poboljšati simptome gripe ili prehlade, a da toga niste ni svjesni. Na šta obratiti pažnju kada ste prehlađeni ili osjećate malaksalost? Gripa često "otežava" konzumiranje hrane, upravo zato što izaziva mučninu ili bolove u stomaku. Mučnina najčešće smanjuje želju za hranom. Gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i dijareje mogu se pojačati ukoliko se konzumira hrana koja ne odgovara stanju. Zato neke namirnice izbjegavajte.

Unos hrane bogate hranljivim materijama je korisno bez obzira na vrstu bolesti. Ali, sa određenim namirnicama i te kako moramo biti pažljivi.

Kada ste prehlađeni ili osjećate malaksalost, potrudite se da izbjegavate sljedeće:

Pića sa kofeinom i alkohol

Povišena temperatura i pojačano znojenje… U ovom slučaju, morate obratiti pažnju na dehidrataciju borganiyma. Posebno kada imate groznicu. Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji imaju veze sa stomačnim tegobama), te se iz tog razloga preporučuje da pijete vodu i u organizam unosite druge bistre tečnosti tokom dana, kako biste ostali hidrirani.

Masnu hranu

Kada vas muče stomačni problemi, ali i kada vas lomi temperatura, potrudite se da izbjegavate hranu koja se teško razlaže i koja je štetna za vaš gastrointestinalni sistem. Treba izbjegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

Teško svarljive žitarice

Gripa povremeno izaziva stomačne tegobe, pa se preporučuje da se držite hrane koja je lako svarljiva, poput jednostavnih/rafinisanih ugljikohidrata. Namirnice poput suhih slanih krekera, tosta i pereca su lake za vaš stomak i najvherovatnije ćete ih "tolerisati" kada imate gripu. Imajući to u vidu, namirnice koje sadrže više vlakana su također teže svarljive, pa se preporučuje da ih izbjegavate.

Slatku hranu ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C vaš najbolji izbor kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može da uzburka vaše trenutno stanje. Pijte vodu, izbjegavajte slatkiše i odmarajte, kako svoje tijelo, tako i svoj duh.