Svíčková na smetaně ili junetina s kremastim umakom češki je specijalitet, a ako ne planirate kakvo putovanje u te krajeve, lako ga možete napraviti i sami. Česi kažu da uz meso i umak najbolje pašu knedle od hljeba. Naodmet nisu ni brusnice, limun i konkretna kašika vrhnja koje možete dodati u umak. Umjesto knedli od hljeba, možete skuhati trgance, njoke ili poslužiti meso uz pire od krumpira.
Sastojci za junetinu s kremastim umakom
- 1,4 kg juneće lopatice (gornji dio)
- masnije suho meso za špikanje mesa
- 1,5 kašika masti
- mljevena paprika
- so
- oko 1,5 l vode
- 2 mrkve
- 2 korijena peršina
- 200 g celera
- 3 glavice luka
- 1 jabuka
- 55 g maslaca
- 100 g šećera
- 80 ml octa
- 6 listova lovora
- 10 zrna pimenta
- 10 zrna bibera
Roux:
- 3 kašike brašna
- 55 g maslaca
Za kraj:
- 240 ml masnijeg vrhnja
- 1 limun
- mljevena paprika
- so
Junetina s kremastim umakom: Ovo je priprema
Suho meso narežite na komade za špikanje i stavite ih u zamrzivač na 30 minuta da se stvrdnu. Nožem napravite rupe u mesu pa ih raširite prstom i utisnite slaninom. Meso nepravilnog oblika možete povezati kuharskom špagom. Posolite ga i pobiberite. Na kockice narežite mrkvu, korijen peršina i celer. Narežite i luk i jabuku. Začine stavite u vrećicu za začine.
U velikom, teškom loncu otopite mast na jačoj vatri. I pržite meso sa svih strana dok ne porumeni. Izvadite ga i ostavite sa strane. Smanjite temperaturu na srednju i dodajte maslac, mrkvu, korijen peršina i celer. Pržite dok blago ne porumeni uz povremeno miješanje.
Dodajte i nasjeckani luk, a nakon nekoliko minuta i jabuku. Pržite još 3-4 minute uz često miješanje. Dodajte šećer, promiješajte i uz miješanje pustite da se otopi. Ulijte ocat, promiješajte i pustite da ocat ispari. Tako da na dnu lonca bude samo povrće i malo masnoće. Dodajte 1 kašikicu soli i promiješajte.
Meso vratite u lonac pa prelijte vrućom vodom dok meso ne bude gotovo potopljeno. Dodajte 1 kašikicu soli i začine. Zakuhajte, smanjite vatru na minimum, poklopite i ostavite da se kuha 2 i po sata.
Izvadite začine i četvrtinu povrća. Kad biste sve povrće ostavili u umaku, bio bi pregust. Možete ga izmiksati i zamrznuti te koristiti kao dodatak umacima. Izvadite junetinu i stavite je na toplo mjesto.
U tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i često miješajte dok ne postane zlatne boje. Uzmite sito, stavite u njega brašno i potopite ga u umak pa protisnite miješajući. Vratite lonac na šporet, ostavite da lagano kuha 15-20 minuta. Povremeno promiješajte i kuhajte oko 15 minuta. U umak dodajte vrhnje i izmiksajte štapnim mikserom. Procijedite umak u čistu posudu. Probajte i prema želji dodajte limuna. Poslužite s okruglicama od hljeba ili prilogom po želji i mesom.