Sport

Iranac ulazi u Premier ligu. Nudi gotovo 4 milijarde dolara za diva iz Londona

Iransko-američki milijarder Jahm Najafi, predsjednik MSP Sports Capitala, spreman je pokrenuti ponudu za preuzimanje nogometnog kluba Premier lige Tottenham Hotspur vrijednu 3,75 milijardi dolara, objavio je Reuters.

Ranije je Financial Times izvijestio da MSP Sports Capital radi s konzorcijem investitora na strukturiranju ponude. "Sedmicama" su udaljeni od službenog pristupa vlasniku kluba Joeu Lewisu i predsjedniku Danielu Levyju.

Iranac daje 70 posto cijene

U izvještaju se kaže da bi ponuda koju predvode Najafi i MSP procijenila Tottenham, koji je peti u engleskoj Premier ligi, na otprilike 3 milijarde dolara. Na to treba dodati oko 750 miliona dolara duga.

Navodi se da će MSP i njegovi partneri dati 70% kupoprodajne cijene. Investitori iz Zaljeva, uglavnom iz Abu Dhabija, uloćit će preostalih 30%.

Najafi je također manjinski dioničar u timu američke košarkaške NBA lige Phoenix Sunsima.

Tottenham, koji trenutno vodi italijanski Antonio Conte, ima 39 bodova nakon 23 utakmice u ligi ove sezone. Nalazi se dva boda izvan prva četiri koja idu u evropsku Ligu prvaka.

Klub iz sjevernog Londona posljednji je trofej osvojio 2008. kada je podigao Liga kup.

Traže nove gazde

Drugi klubovi Premier lige, kao što su Manchester United i Liverpool, također traže nove gazde. Katarski ulagači koji se pripremaju dati ponudu za kupovinu Uniteda.

Firma INEOS britanskog milijardera Jima Ratcliffea formalno je ušla u proces nadmetanja za kupovinu Uniteda prošlog mjeseca.

Tottenham bi postao 11. klub Premier lige koji ima vlasnika čije je sjedište u SAD ako Najafi preuzme klub.

Arsenal, Aston Villa, Bournemouth, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Leeds, Liverpool, Manchester United i West Ham trenutno imaju američke vlasnike.