Sport

Alarm za uzbunu se aktivirao u Realu. Trenerska legenda stiže kod Džanana Muse?

Razočaravajuća eliminacija Real Madrida u polufinalu španskog Kupa kralja za košarkaše od Unicaje upalila je alarm za "Kraljevski klub".

Povjerenje u sadašnjeg trenera, Chusa Matea, već je bilo upitno. Dodatno je opalo je nakon nokauta u domaćem Kupu.

Istražuju tržište

Klub reprezentativca Bosne i Hercegovine Džanana Muse već istražuje tržište kako bi pronašao zamjenu s pogledom na sljedeću sezonu.

U tom smislu "bomba" je aktivirana u Italiji. Prestižni list ll Corrriere de la Sera javlja kako je Real zainteresiran za Sergija Scariola, aktuelnog španskog selektora i trenera italijanskog Virtusa iz Bologne.

Čuveni italijanski trener već je vodio Real Madrid između 1999. i 2002. godine. No, osvojio je samo jednu titulu prvaka Španije, nakon što je pobijedio Barcelonu u petoj utakmici finala 2000.

Musa: Neočekivan poraz u domaćem kupu

Bila su to druga vremena. Scariolo je od tada do danas evoluirao nabolje, prenosi Marca.

Sa 61 godinom profilirao se kao vrhunski trener, jedan od najboljih na svijetu. Pogotovo nakon brojnih uspjeha postignutih sa reprezentacijom Španije.

U punoj trenerskoj zrelosti, vrhunski je stručnjak u izvlačenju maksimuma iz svojih ekipa.

Sa Španijom je osvojio Svjetsko prvenstvo (2019) uz četiri Evropska (2009, 2011, 2015. i 2022.). Ovaj posljednji Eurobasket 2022. posebno je bio neočekivan s ekipom koju kladionice nisu ni vidjele ni u četvrtfinalu.

Olimpijske medalje

Osim toga, osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i bronzu u Riju 2016. godine.

No, njegov dolazak na klupu Reala nije lagan zadatak. Scariolo ima ugovor sa španskim savezom do kraja Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Prvo bi morao raskinuti taj sporazum. Trenutni španski propisi zabranjuju treneru da vodi reprezentaciju i klub u isto vrijeme. Uz to, ima ugovor do 2024. s Virtusom s kojim je osvojio italijanski Superkup 2021. i 2022. te Eurokup 2022. godine.

Danas se čini malo vjerovatnim da će Scariolo raskinuti obavezu sa španskom selekcijom nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva 2023. SP će se održati na Filipinima, Japanu i Indoneziji između 25. augusta i 10. septembra.

Međutim, i mnogo veća iznenađenja viđena su u svijetu sporta. Sve će ovisiti o trudu koji će madridski klub uložiti u osiguranje njegovih usluga.

Kontinuitet Chusa Matea na klupi sljedeće sezone nije siguran. Iako je trenutno lider ACB lige i drugi u Euroligi, njegova sudbina u Realu ovisit će o tome hoće li osvojiti barem ACB ligu ili, što je teže, Euroligu.

Ako ne bude titula, bio bi to neuspjeh i Real bi mogao dati jednu od najboljih postava u svojoj historiji u ruke stručnijeg i pouzdanijeg trenera. Scariolo zadovoljava taj profil, iako njegov odlazak iz španske reprezentacije i Virtus izgleda, barem danas, malo vjerovatan… ali ne i nemoguć.