Politika

SDA = HDZ

Posljednjih dana bili smo svjedoci tri događaja koja pokazuju da je SDA preuzela, ili da je ustvari uvijek imala, istu političku paradigmu kao i HDZ.

Politički partneri

Osim što su obje stranke članice Evropske pučke organizacije koja se temelji na nacionalnom konzervatizmu, SDA i HDZ su dugogodišnji politički partneri koji su na kraju pukli zbog nepovjerenja i laganja.

Zato je zanimljivo posmatrati perjanice SDA koje posljednjih dana, sedmica pa i mjeseci, u potpunosti preuzimaju narativ političke prakse sestrinskog HDZ-a. Posebno se ističu tri stvari.

Krenimo redom.

Nakon što je postalo jasno da niko (ali baš niko) osim Željka Komšića ne želi sa SDA, krenulo je sa prijetnjama legitimnim predstavljanjem.

Iz Stranke demokratske akcije su na početku pozivali HDZ da održi princip legitimnog predstavljanja. Predstavljaju upravo sebe kao legitimne predstavnike Bošnjaka. Sve drugo je “eksperiment”.

Da su upravo oni “legitimni predstavnici” Bošnjaka SDA je pokušala nazor dokazati kroz Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH, tako što su nakrali i ucijenili gomilu kantonalnih zastupnika za glas.

Naravno, legitimitet su branili i u državnom Domu naroda, moleći HDZ i SNSD da ne podrže Kemala Ademovića u rukovodstvo, nego da glasaju za Šefika Džaferovića koji, eto, jeste “legitimni predstavnik” Bošnjaka.

Borba protiv HDZ

No, na to se čak ni vlasnik patenta Dragan Čović nije osvrnuo.

Zato je SDA pribjegla drugoj metodi koju je HDZ godinama koristio - blokadi.

Nakon što su u rukovodstvo FBiH instalirali Refika Lendu krenula je blokada. Baš kao što je to godinama radio HDZ-ov Marinko Čavara zbog stvari koje mu se ne sviđaju (pa je završio na crnoj listi) i Lendo je odlučio blokirati proces formiranja vlasti jer njegova SDA nije u vlasti.

Princip je dakle isti, samo je povod drugačiji.

Nakon što je jasno kazao da će blokirati sve, ukoliko se za to sve ne bude pitao njegov šef Bakir Izetbegović, Lendo je dao izjavu koja potvrđuje da je SDA preuzela još jedan narativ HDZ-a.

“Ne može se bez Bošnjaka formirati vlast”, rekao je Lendo.

Histerično su ga podržali drugi SDA-ovci citirajući, ni manje ni više nego, Miroslava Krležu.

Jer, samo oni Bošnjaci koji su u SDA su ustvari Bošnjaci. Oni u NiP-u, SDP-u, PDA, SBiH-u… nisu.

Time su SDA-ovci preuzeli na sebe ono što HDZ godinama pokušava - da izdaje certifikat za hrvatstvo. U ovom slučaju za bošnjaštvo.

Upravo to SDA godinama “zamjera” HDZ-u, bar kad je u pitanju Željko Komšić. No, on svakako šuti kad Stranka demokratske akcije radi sve oni zbog čega se navodno bori protiv HDZ-a.