Sport

Lionel Messi pred izlaznim vratima PSG-a. Pet opcija za nastavak karijere

Lionel Messi najvjerovatnije neće produžiti ugovor s Paris Saint Germainom, prenosi L'Equipe.

Legendarni nogometaš je prije Svjetskog prvenstva i neposredno nakon što ga je osvojio bio vrlo raspoložen za razgovore o produžetku saradnje koja završava ovog ljeta i ostanku u glavnom gradu Francuske.

Brojni pouzdani izvori potvrdili su da su pregovori u toku i da je načelni dogovor postignut. No, ubrzo su krenule peripetije.

Kako prenosi L'Equipe, Messi je sada bliži odlasku. Kao najrealnije opcije su ili povratak u špansku Barcelonu ili odlazak u aymeričku MLS ligu, odnosno u ekipu Inter Miamija.

Njegov ugovor s PSG-om istječe krajem juna.

Messi se pridružio PSG-u s dvogodišnjim ugovorom u augustu 2021. nakon što je zbog finansijskih razloga uz emotivan oproštaj napustio Barcelonu.

Legendarni 35-godišnjak je formirao zvjezdanu napadačku liniju u glavnom gradu Francuske, igrajući zajedno s Neymarom i Kylianom Mbappeom. No, tome bi sada mogao doći kraj.

Engleski Mirror uz dvije glavne (Barcelona, Miami) donosi još tri moguće opcije za Messija kad je u pitanju nastavak karijere:

Inter Miami

MLS franšiza, koja je u djelomičnom vlasništvu legendarnog engleskog nogometaša Davida Beckhama i koju trenira Phil Neville, nije skrivala želju da potpiše Messija.

Times je izvijestio da su "uvjereni" u dovođenje Messija. Dali bi mu ugovor koji bi ga učinio najplaćenijim igračem u historiji MLS-a.

Poznato je da Messi preferira grad Miami kao mjesto za žvoit. Ondje je sa svojom porodicom ljetovao u nekoliko navrata. Stil života očito mu je privlačan. No, je li spreman okrenuti leđa evropskom nogometu kako bi se preselio u Sjedinjene Američke Države?

Barcelona

Messi je potpuno jasno dao do znanja da ne želi napustiti Barcu u augustu 2021. godine

"Bili smo uvjereni da nastavljamo ovdje, kod kuće", rekao je dok je bezuspješno pokušavao suzdržati suza.

"Učinio sam sve što sam mogao da ostanem, jer sam želio ostati."

Barcelona je Messijev dom. I, uprkos svih finansijskih problema u katalonskom divu, uvijek će postojati želja da se vrati argentinska zvijezda.

Klub bi se vjerojatno morao žrtvovati u drugim područjima kako bi vratio Messija. No, moguće je da bi on pristao na značajno smanjenje plaće kako bi završio karijeru u klubu u kojem je zabio 672 gola u 778 utakmica i podigao 35 trofeja.

Manchester City

PSG nije bio jedini klub koji se povezivao s Messijem u ljeto 2021.

Prisustvo Messijevog bivšeg trenera iz Barce Pepa Guardiole u Manchester Cityju – i duboki džepovi engleskog kluba – značili su da su oni također označeni kao potencijalna destinacija.

Guardiola se nije ustručavao hvaliti Messija koji je pod njegovim vodstvom u Barci činio čuda.

Međutim, potpisivanje ugovora s uskoro 36-godišnjakom predstavljalo bi odstupanje od Cityjeve strategije na tržištu transfera, koliko god Messi bio dobar.

Al-Hilal

Senzacionalni transfer prelazak Cristiana Ronalda u Al-Nassr pokazao je da je Saudijska Arabija spremna platiti ogroman novac kako bi namamila nogometne superzvijezde u svoju ligu.

Otkako se Ronaldo preselio u Rijad, kruže glasine da bi Messi mogao slijediti njegov primjer.

Saudijska Arabija se takmiči za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine. A dobiti Messija kao ambasadora je nešto što bi ta zemlja voljela učiniti.

Mundo Deportivo je nedavno objavio da bi Al-Nassrov rival Al-Hillal bio spreman platiti Messiju nevjerojatnih 245 miliona funti godišnje (oko 276 miliona eura). Ta bi cifra zasjenila Ronaldov ček od 177 miliona funti godišnje. To je primamljiva ponuda.

Newell's Old Boys

"Želja je oduvijek igrati za Newell's. To je ono o čemu sam sanjao kao dijete", rekao je Messi za TyC Sports prije pet godina.

To je romantična ideja, povratak tamo gdje je sve počelo kao dijete prije nego što je preselio u Barcelonu. To je ono što bi se sada moglo svidjeti Messiju. Povratak u rodni grad u Argentini.

Nakon što je osvojio Svjetsko prvenstvo – posljednji trofej koji je priželjkivao – Messi bi mogao podignuti palice i vratiti se u Argentinu na labuđi pjev prije nogometnog penzionisanja.