Svijet

Aligator ubio 85-godišnju ženu koja je šetala psa na Floridi

Bespomoćna komšinica opisala je kako je užasnuto gledala kako je staricu ubio aligator dok je šetala svog psa u zajednici umirovljenika u južnoj američkoj državi Floridi.

Komšinica, identificirana samo kao Carol, rekla je da je vidjela ženu, koja nije imenovana, kako ju je gmaz od 10 stopa (tri metra) odvukao u vodu tokom napada u zajednici Spanish Lakes Fairways u Fort Pierceu.

"Samo se sjećam da je došla gore. Uzimala je zraka. Govorim: "Plivaj prema, plivaj prema pedalini". A ona kaže: "Ne mogu, aligator me ima", rekla je žena lokalnoj TV stanici WPBF.

Carol (77) pozvala je hitnu pomoć. Uhvatila se za stup u nadi da će pomoći svojoj prijateljici, objavila je TV stanica, javlja AFP.

"Pomislila sam, bacit ću to u vodu i zakačiti je ili udariti njega, i - nje više nije bilo".

Bespomoćna, Carol je mogla samo čekati. 

Pas je preživio napad, ali je žena podlegla povredama, rekli su američkim medijima iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride (FWC).

Helikopter iz ureda šerifa okruga St Lucie pomogao je locirati aligatora u jezeru, izvijestio je WPBF. Lovci su ga kasnije izvukli.

"Borio se prilično dobro. Definitivno se borio prilično dobro", rekao je za WPBF Robert Lilly, lovac na morske aligatore.

Lilly je rekao da je stvorenje težilo između 600 i 700 funti (270 do 320 kilograma).