Politika

Vlada ZDK ukida ‘nacionalnu odrednicu’ ministara, ministar iz HDZ-a bijesan

Vlada ZDK ukida nacionalnu odrednicu, HDZ BiH, Zlatko Jelić

Vlada ZDK je uprkos činjenici da su dvoje ministara HDZ-a BiH Zlatko Jelić (rad i socijalna politika) i Tanja Radoš-Kosić (zdravstvo) iz protesta napustili današnju sjednicu, usvojila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi.

Prijedlog će, kako je najavio ministar pravosuđa i uprave ZDK Edin Hasaničević (NS), biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. On je napomenuo kako je zahtjev za izmjene tog zakona uputio poslanik u Skupštini ZDK-a Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

"Izmjenama se iz Zakona o Vladi ZDK briše stav 4, člana 6, koji govori o nacionalnoj odrednici, s tim da je ovo resorno ministarstvo zauzelo stav da se ne izlazi izvan ustavnih okvira, zato što je po Ustavu ZDK, predviđeno da vladu i inače zastupljenost u svim institucijama kantona čini bazni popis iz 1991. godine", naglasio je Hasaničević.

U važeći Zakon o Vladi ZDK, podsjetio je, “naknadno je u član 6, u periodu između 2004. i 2005. godine, dodat stav 4.

"Mi smo imali važeći Zakon o Vladi ZDK, a i po ustavnoj odredbi, definiše se samo broj ministara. Dakle, tim odredbama koje su imperativne - jer se radi o ustavnim odredbama, ne definiše se nacionalna struktura, nego se samo spominje taj bazni popis iz 1991. godine. Ovdje se postavlja pitanje kako se došlo do ove matematičke formule. Međutim, u ovom momentu, mi smo danas samo odlučivali o prijedlogu zastupnika o izmjeni tog člana Zakona o Vladi", kazao je Hasaničević.

Podvukao je kako se i u većini drugih kantona “spominje samo broj ministara, ali se ne govori o nacionalnoj strukturi”.

"Dakle, s ovim se ne dovodi u pitanje ni nacionalna zastupljenost nijednog od konstitutivnih naroda, ali se otvara šira rasprava da li je primjenom postojećeg zakona, u svom ovom periodu od 2005. godine došlo do ugrožavanja prava drugih stavnovnika koji se možda izjašnjavaju drugačije, a koji uredno plaćaju svoje obaveze. Ja, kao resorni ministar, nastojat ću da se nikome ne uskrate prava i da se svakome prizna ono što mu pripada", istakao je.

Usvojene promjene Zakona o Vladi ZDK, najavio je, sada idu u skupštinsku procedure.

"Na Skupštini će zastupnici imati priliku raspravljati o tome pa ćemo vidjeti kakav će biti krajnji ishod. Moja poruka je da ova vlada, i kanton u cjelini, mora poštovati ljudska prava u cjelosti te da ne možemo donositi odluke 'preko noći, preko koljena'", istakao je.

Resorni ministar rada i socijalne politike Zlatko Jelić, koji je na početku sjednice Vlade obrazložio stav svoje stranke te, zajedno s ministricom zdravstva Tanjom Radoš-Kosić, napustio današnju sjednicu zbog činjenice da nisu uvaženi njihovi zahtjevi za povlačenjem ove tačke s dnevnog reda, smatra kako se ovim izmjenama ulazi u “opasnu situaciju” za budući period.

"Najveći problem je što se krši Ustav ZDK. Znači, sam je Ustav rekao da Vladu čine deset ministara i premijer, a da će struktura, odnosno nacionalna zastupljenost biti definisana kroz Zakon o imenovanju Vlade. U Ustavu ZDK, lijepo i decidno je rečeno da Vladu ZDK čine predsjednik i ministri, čiji se broj utvrđuje Zakonom o Vladi ZDK", naglašava Jelić.

Predloženim izmjenama koje je Vlada danas usvojila nema se mogućnost “utvrđivanja broja ministara iz tri konstitutivna naroda”.

"Znači, može se desiti da imamo jednonacionalnu Vladu ZDK, da u toj vladi nema ni ministara Hrvata, ni Srba", tvrdi Jelić.

HDZ BiH, podvlači Jelić, dugo godina participira u vlasti u ZDK te su “uvijek uvažavali i poštovali Ustav ZDK-a".

"Mi jednostavno želimo da nas se uvažava i poštuje kao koalicionog partnera. Želimo da sudjelujemo u svim političkim zbivanjima, tako da smo današnjim napuštanjem sjednice Vlade dali javnosti dokaza da je HDZ u ZDK stabilan, da nismo podijeljeni kao što je jučer izašlo u medije od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića", rekao je Jelić.

Svojim djelovanjem, dodaje, žele da zaštite i “vitalni nacionalni interes Hrvata u ZDK”.

"Jednostavno, nismo htjeli da se piše povijest da su ministar Jelić i ministrica Radoš učestvovali u donošenju ovog zakona te na taj način dozvolili da nemamo više Hrvata u Vladi ZDK", kazao je Jelić.

Što se tiče koalicije, izražava uvjerenje da će se sada mnogi politički akteri u vladajućoj koaliciji u ZDK probuditi.

"Vjerujem da ova koalicija može nastaviti, ali uz poštovanje i uvažavanje drugih i različitih mišljenja", poručio je Jelić.

On je napomenuo kako neće smjenjivati upravne odbore iz nadležnosti svog resora, jer “treba poštovati zakonske norme i procedure” te ne želi izazivati nikakve sudske procese.