Životni stil

Najukusniji kolač od sira za koji vam ne treba podloga

kolač od sira izrezan na tanjiru

Cheesecake ili kolač od sira, čiji je glavni protagonist upravo sir, idealna je poslastica za svako doba godine i za svaku priliku. Omiljen je među svim generacijama. Osim što je vrlo ukusan, ne oduzima mnogo vremena i jednostavan je za izradu. Odličan je izbor za sve početnike u kuhinji. Prije nego što stignete reći cheese, vaša je torta spremna za posluživanje!

Danas postoje stotine recepata za ovu ukusnu deliciju - od onih za tortu koja se peče, do verzija koje se ne peku. Osim u načinu pripreme, recepti se razlikuju i po sastojcima pa tako imamo cheesecake s voćem, čokoladni cheesecake...

Recept se sastoji od klasičnih sastojaka za cheesecake. Ovaj kolač od sira razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi kojom se postiže naizgled "zagorena" korica.

Sastojci

282 g krem sira

130 g kristal šećera

3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)

14 g glatkog brašna

2 g soli

2 jaja

200 g slatkog vrhnja

Priprema

Zagrijte rernu na 220 stepeni. Za to vrijeme mikserom povežite krem-sir, šećer i vaniliju, za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i nastavite miješati.

Dodajte suhe sastojke i na kraju slatko vrhnje. Zagrijte pleh u rerni. Smjesu prebacite u kalup promjera 18 cm, obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta, ne duže – kada je gotov, cheesecake treba imati smeđu koricu, ali se i dalje treba "treskati". Sredina treba ostati kremasta. Kada je kolač gotov, prije posluživanja dobro ga ohladite u kalupu.