Cheesecake ili kolač od sira, čiji je glavni protagonist upravo sir, idealna je poslastica za svako doba godine i za svaku priliku. Omiljen je među svim generacijama. Osim što je vrlo ukusan, ne oduzima mnogo vremena i jednostavan je za izradu. Odličan je izbor za sve početnike u kuhinji. Prije nego što stignete reći cheese, vaša je torta spremna za posluživanje!
Danas postoje stotine recepata za ovu ukusnu deliciju - od onih za tortu koja se peče, do verzija koje se ne peku. Osim u načinu pripreme, recepti se razlikuju i po sastojcima pa tako imamo cheesecake s voćem, čokoladni cheesecake...
Recept se sastoji od klasičnih sastojaka za cheesecake. Ovaj kolač od sira razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi kojom se postiže naizgled "zagorena" korica.
Sastojci
282 g krem sira
130 g kristal šećera
3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)
14 g glatkog brašna
2 g soli
2 jaja
200 g slatkog vrhnja
Priprema
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Za to vrijeme mikserom povežite krem-sir, šećer i vaniliju, za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i nastavite miješati.
Dodajte suhe sastojke i na kraju slatko vrhnje. Zagrijte pleh u rerni. Smjesu prebacite u kalup promjera 18 cm, obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta, ne duže – kada je gotov, cheesecake treba imati smeđu koricu, ali se i dalje treba "treskati". Sredina treba ostati kremasta. Kada je kolač gotov, prije posluživanja dobro ga ohladite u kalupu.