Politika

Nerin Dizdar: Nema nikakvih konsultacija sa OHR-om

Nerin Dizdar portret prekrižene ruke

U skorije vrijeme predstavnici SDP-a sigurno nisu bili ni na kakvim konsultacijama u OHR-u, niti smo u zadnje vrijeme tražili bilo kakve konsultacije sa OHR-om niti sa visokim predstavnikom Christianom Schmidom, kaže za Raport član Glavnog odbora SDP-a BiH Nerin Dizdar.

"Predsjednik Nikšić, ja i drugi predstavnici SDP-a, pa i predstavnici drugih stranaka imamo redovnu komunikaciju sa OHR-om u domenu njihovih nadležnosti. Međutim, u skorije vrijeme nismo bili ni na kakvom sastanku, niti na konsultacijama. Ranije smo bili na sastancima koje OHR, koliko mi je poznato, održava sa svim političkim subjektima na nivou redovne komunikacije", kaže Dizdar.

Ističe da konsultacije nisu tražene zadnjih dana jer su stvari na političkoj sceni više nego jasne.

Jednosmjerna ulica

"Znamo kakva je situacija, radi se o jednosmjernoj ulici, gdje većina poduzima sve što je u njoj moći. jasno je da je reakcija OHR-a sutra jedino rješenje ukoliko se nastavi s blokadama, a izvjesno je da hoće.

Očekujemo da će Schmidt reagirati. Mi sada imamo jednu situaciju prolongirane blokade koja ide na ruku rušiteljima Bosne i Hercegovine, onim separatističkim snagama koje kažu da sada FBiH ne funkcioniše, a RS navodno funkcioniše. Nažalost, gospodin Lendo i oni koji ga instruiraju su se uključili u tu igru. To je, naravno, pogrešno i to narušava ustavni poredak. Posao visokog predstavnika je da štiti ustavni poredak", napominje Dizdar.

Podsjeća da stranke Osmorke imaju parlamentarnu većinu.

"Ustav je jasan, parlamentarna većina formira vladu, dakle propisi su vrlo jasni. Onaj ko ima većinu ruku, ima pravo da formira vlast. Ako se to pravo većine uskrati, naravno da očekujemo reakciju visokog predstavnika", kaže Dizdar.

Program rada Vlade FBiH je usaglašen

Na pitanje da prokomentariše izjave predstavnike SBiH, koji uslovljavaju programom za rad Vlade FBiH glasanje za rukovodstvo Federacije BiH, Dizdar kaže kako su probosanske stranke usaglasile tekst programa Vlade FBiH.

"Očekujemo da ćemo do ponedjeljak na taj sporazum imati potpise svih predsjednika vodećih probosanskih stranaka, uključujući i SBiH i NES. Programi su nešto na čemu su insistirale vlade koje je predvodio SDP, programske koalicije su temelj Trojke. To je naš patent i ne treba niko od nas tražiti program, nama se on podrazumijeva. Neke prethodne vlade nisu insistirale na programima.

Tekst programa je usaglašen, potvrđen je i bit će ponuđen HDZ-u na usaglašavanje. Napominjem da je zajednički zaključak svih predsjednika stranaka da se tekst programa usaglasi sa HDZ-om do formiranja Federalne vlade, a ne do izbora predsjednika FBiH", kaže Dizdar.