Sport

Dosta im Messija. Nezadovoljni Real Madrid bojkotuje dodjelu nagrada FIFA-e

Leo Messi će osvojiti nagradu The Best ispred čovjeka kojem je pripala Zlatna lopta Karima Benzeme (Real Madrid).

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je izmijenila bit za dodjelu nagrada The Best (najbolji). Tako je Svjetsko prvenstvo u Kataru bilo odlučujuće kada je trebalo odrediti pobjednike.

Real Madrid očekivao priznanje Benzemi

Stoga će se argentinska fešta nakon osvajanja Mundijala nastaviti večeras u francuskom Parizu, s početkom u 21 sat ove noći.

Leo Messi osvojit će The Best ispred Karima Benzeme, tvrdi Marca. Francuzu iz redova španskog i evropskog prvaka Reala je promjena termina odigravanja SP-a naštetila, pored neigranja na Svjetskom prvenstvu.

Isti je slučaj i sa Kylianom Mbappeom, trećim finalistom za prestižnu nagradu.

Real Madrid je u Pariz poslao samo Emilija Butraguena, klupskog direktora za institucionalne odnose, unatoč činjenici da će REalovi igrači, golman Thibaut Courtois, veznjak Luka Modrić i napadač Benzema, biti predstavljeni kao članovi idealnog tima godine.

Navodno, izostanak Realovog brazilskog krila Viniciusa iz idealne postave značajan je s gledišta "Kraljeva".

U međuvremenu, Barcelona će poslati svog predsjednika Joana Laportu da predvodi ekspediciju. Oni će pratiti Alexiju Putellas, pobjednicu za The Best u ženskoj konkurenciji.

Gala svečanost će početi odavanjem počasti nedavnom preminulom legendarnom brazilskom nogometašu Peleu.

Poseban gost bit će Peleov zemljak Ronaldo Nazario, koji će zajedno s predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom odati počast najvećem nogometašu svih vremena. Pele je preminuo 29. decembra.

Dodjela nagrada, koja vraća gala format nakon dvije virtuelne godine, bit će prava modna pista Svjetskog prvenstva.

FIFA je htjela Mundijalu dati mjesto za koje vjeruje da zaslužuje kada je u pitanju određivanje najboljih. No, kontrast s ostalim nagradama je prevelik. Ono što je napravljeno prošle sezone ne znači ništa.

Bez priznanja i Ancelotti?

Nešto slično bit će i s nagradom za najboljeg trenera za koju konkuriraju Carlo Ancelotti (Real Madrid), Pep Guardiola (Mancheste City) i Lionel Scaloni.

Sve ide u prilog svjetskog prvaka Scalonija, selektora Argentine, tvrdi Marca.

Nagrada FIFA-e The Best dodjeljuje se od 2016. godine. Pripada igraču za kojeg se procijeni da je pokazao najbolje rezultate u prethodnoj kalendarskoj godini.

Nagrada je prije bila poznata kao FIFA-in svjetski igrač godine. Bila je bila spojena s France Footballovim Ballon d'Or 2010. kako bi postala FIFA Ballon d'Or u šestogodišnjem partnerstvu.

No, sada se ova priznanja dodjeljuju odvojeno.