BHDoktor

Kardiolog upozorio: Ovo su najgori prilozi iz restorana brze hrane

Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom je prva alternativna opcija neki kiosk ili restoran brze hrane.

Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vrijeme, to je prihvatljivo.

Međutim, često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbjegavati u širokom luku. Pogotovo što nerijetko u restoranima brze hrane pojedemo više nego što smo htjeli, prenosi B92.

Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje bi svakako trebalo da preskočite. Oni se pripremaju se u dubokom ulju.

"Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju. Izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli.

To može dodatno da začepi arterije. To može da dovede do srčanog i moždanog udara", upozorava kardiolog dr Nitin Bhatnagar.

On dodaje:

"Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija. Izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je pretjerano dovodi do hemijske neravnoteže u tijelu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umjereni."

Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition. U njemu je učestvovalo 4.500 odraslih osoba.

Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput sedmično imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.

Ovdje nije problem u namirnici, već u načinu pripreme.

Krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.