BHDoktor

Savjeti kardiologa: Ove tri namirnice odličan su izbor za zdravlje srca i probave

Neke od najboljih namirnica za zdravlje srca također mogu pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva. Prema mišljenju dr. Williama Davisa, kardiologa i autora bestselera New York Timesa, postoji dosta križanja između ove dvije kategorije. Davis smatra da bi ljekari trebali biti stručnjaci za prehranu i mikrobiom jer crijevni mikrobiom može utjecati na razne tjelesne funkcije poput imuniteta, funkcije mozga i na zdravlje srca. Također je podijelio tri namirnice koje pomažu poboljšati zdravlje srca i crijeva, donosi Natural News.

Za zdravlje srca: Meso

Iako je rijetkost da kardiolog savjetuje meso kao najbolji izbor za zdravlje srca, Davis pod tim smatra meso iz uzgoja na pašnjacima i navodi kako je ono važan dio zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje sadrže vitamine, željezo, cink, magnezij, selen i ostale nutritivne vrijednosti. Prema njegovim riječima, iznutrice su odlična namirnica za srce i probavu. "Nabavite najkvalitetnije meso, spremite iznutrice, kožu i kosti i od njih napravite supu", objašnjava kardiolog.

Mahunarke

Mahunarke su pune dijetalnih vlakana koja poboljšavaju zdravlje srca smanjujući i lipoproteine ​​niske gustoće (LDL), odnosno loš holesterol, kao i razinu ukupnog holesterola. Vaš crijevni mikrobiom također se hrani biljnim vlaknima, kao što su prebiotička vlakna, koja potiču rast dobre crijevne bakterije Akkermansia muciniphila. Kada su te bakterije lišene vlakana, one će konzumirati ljudsku sluz. To je loše jer je sluz zaštitni sloj vašeg probavnog trakta. Jednom kada se ova crijevna bakterija pretvori u sluz, s vremenom može utjecati na zdravlje crijeva.

S obzirom na to da je zdravlje crijeva povezano s mnogim procesima, ono također može utjecati na zdravlje srca, mozga i kože. Kako biste održali svoje srce i crijeva zdravima, Davis predlaže da date prioritet unosu vlakana tako što ćete redovno konzumirati zdrave mahunarke. Također je upozorio da ljudi koji su na striktnim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata i ne obraćaju pozornost na unos tih izvora vlakana mogu dugoročno imati velikih problema sa zdravljem.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja se obično koriste u aromaterapiji, a Davis je rekao da određena ulja u hrani mogu imati koristi za zdravlje crijeva i srca. U svojoj praksi tako je primijetio da su terpeni iz eteričnih ulja vrlo učinkoviti. Studija sugerira da uzimanje određenih eteričnih ulja može biti korisno u trenucima probavnih tegoba. Za ilustraciju, dokazano je da eterično ulje paprene metvice potiče osjećaj ugode u crijevima. U međuvremenu je ispitivana učinkovitost ulja gorke naranče za zdravlje želuca. Davis preporučuje korištenje eteričnih ulja na vrlo specifičan način jer se, kako upozorava, ona ne smiju uzimati direktno. Naime, ova ulja su vrlo jaka pa ih je potrebno pravilno razrijediti kako bi se izbjegli štetni učinci. Također napominje da je prije korištenja esencijalnih ulja u prehrani dobro konzultirati se sa svojim ljekarom.