Vijesti

Poznati bh. historičar: Prvi mart 1992. je kruna bh. historije

Bosanskohercegovački historičar Admir Lisica ocijenio je da je 1. mart, dan kada obilježavamo Dan nezavisnosti, jedan od najvažnijih datuma u povijesti Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Fenu, istakao je da je 1. mart 1992. kruna bh. historije i potvrda njene hiljadugodišnje postojanosti. Dodao je da je važno posmatrati u kontekstu tog vremena.

Lisica smatra da je uvođenjem demokratije u tadašnjoj Jugoslaviji u BiH postalo jasnije u kakvoj se situaciji SFRJ nalazi, te je tadašnji  predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović pokušavao da pronađe izlaz i novonastalih okolnosti.

"On je s tadašnjim predsjednikom Makedonije Kirom Glogorovim pokušao da očuva Jugoslaviju po principu asimetrične federacije, ali je nakon izlaska dijela republika iz SFRJ postalo jasno kojim će putem krenuti i BiH", rekao je historičar Lisica.

Dodao je da nakon što je SDS osnovao Skupštinu srpskog naroda, u BiH bilo jasno da BiH mora organizovati referendum na kojem će građani odlučiti kojim putem žele krenuti.

Lisica je naglasio da je tadašnja Evropska zajednica odobrila održavanje referenduma, a da je Bugarska i prije njegovog održavanja priznala BiH kao nezavisnu državu.

"SDS je i tokom i nakon referenduma pokušao na sve načine sabotirati te aktivnosti, ali su uprkos tome sve svjetske sile u aprilu 1992. priznale nezavisnost BiH", kazao je Lisica.

Potcrtao je da je prijem u UN u maju 1992. bio povrda da je put BiH bio ispravan, ali je, bez obzira na to sve, do 1995. ono što je bilo ostvareno demokratskim putem trebalo braniti na frontu.

"Bosna i Hercegovina je i danas nezavisna država, iako je upitno koliko je funkcionalna, ali je 1. mart veliki događaj za sve Bosance i Hercegovce u smislu državnosti koja se spominje još u djelima bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta", poručio je Lisica.