BHDoktor

Zašto nikada ne bismo smjeli gutati gumu za žvakanje

gutati gumu za žvakanje stavlja žvakaću gumu u usta

Gutanje žvakaće gume moglo bi ostaviti ozbiljne posljedice na naše zdravlje, upozorava gastroenterologinja Sara Mesilhy. Zašto ne bismo smjeli gutati gumu za žvakanje? Kako objašnjava, naša crijeva ne mogu probaviti žvakaću gumu jer je njen glavni sastojak napravljen od sintetičke gume. Doktorica kaže da žvakaća guma tako putuje našim tijelom potpuno netaknuta. Može izazvati blokadu u probavnom sistemu. To potencijalno može rezultirati mučninom, povraćanjem i intenzivnim bolovima u trbuhu. Iako u rijetkim slučajevima, progutana guma za žvakanje također može začepiti crijeva te dovesti do stanja opasnog po život.

''Stvar je u tome što se žvakaća guma sastoji od sintetičke gume koju ljudsko tijelo ne može probaviti. Umjesto toga, putuje kroz probavni sistem netaknuta. S obzirom na to da želudac nije napravljen za razgradnju gumene baze, može trebati mnogo više vremena da se guma probavi. Ideja da žvakaća guma godinama ostaje u vašem tijelu samo je mit. U stvarnosti, ona će na kraju nestati iz vašeg sistema kao i svaka druga hrana, ali to može potrajati malo duže'', objašnjava. Ipak, dodaje kako ponekad može doći do ozbiljnijih posljedica pa je gutanje gume za žvakanje najbolje izbjegavati.

Upozorava da gutanje velikih količina žvakaće gume, ili nekoliko malih komadića u kratkom vremenskom periodu, može stvoriti masu koja blokira probavni trakt. Takva blokada može poremetiti cjelokupni proces naše probave i uzrokovati neugodne probleme. Neki od njih mogu biti opasni po život te zahtijevaju medicinsku intervenciju. Međutim, to je rijetkost.

''Iako se to događa iznimno rijetko, žvakaća guma također može predstavljati i opasnost od gušenja te uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme ako se slučajno udahne'', dodaje Mesilhy.