Iako je orzo na italijanskom ječam, ovdje se radi se o tjestenini od griza koja tek izgledom podsjeća na žitaricu s kojom dijeli ime. Pojavila se sredinom prošloga stoljeća, a posljednjih je godina stekla veliku popularnost.
Tradicionalno se ukuhava u supe i čest je sastojak mediteranske kuhinje, a kako zbog svoje teksture izvrsno upija arome, često se koristi za "lažni rižoto" i divno se sljubljuje s maslacem, limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem.
Donosimo vam takav jedan recept koji miriši toliko dobro da će vam možda i biti žao pojesti pripremljeno jelo. Priprema je jednostavna i brza – tek vas 15-ak minuta dijeli od uživanja u tom ukusnom jelu. Ali nemojte nam vjerovati na riječ, nego probajte i sami.
Sastojci za orzo tjesteninu s limunom, timijanom i baby špinatom:
4 kašike maslinova ulja
2 velike ljute paprike, oguljene i sitno nasjeckane
2 velika češnjabijelog luka, sitno nasjeckana
450 g orzo tjestenine
1300 ml temeljca od povrća (ili 1 povrtna kocka + voda)
1 čajna kašikica nasjeckanog svježeg timijana
1 mala šaka baby špinata
50 g maslaca
sok od 1 limuna
korica od 1 limuna, naribana
so
crni biber, svježe mljeven
Priprema tjestenine s limunom, timijanom i baby špinatom:
Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri i lagano pržite ljutiku dok ne postane staklasta. Posolite i dodajte bijeli luk te pržite još minutu.
Dodajte orzo tjesteninu i dobro promiješajte.
Dodajte četvrtinu temeljca i smanjite vatru. Nastavite dodavati temeljac, malo-pomalo, miješajući čitavo vrijeme, sve dok tjestenina ne upije svu tekućinu i ne postane mekana, ali ne raskuhana.
Umiješajte timijan, maslac, limunovu koricu i sok te na kraju baby špinat.
Začinite solju i biberom i odmah poslužite.