Svijet

Ruskim gradom odjekivale eksplozije, ukrajinci priznali napad: Kraken je u akciji

Kraken, specijalna jedinica Odbrambene obavještajne službe ukrajinskog ministarstva odbrane, na Telegramu je objavila kako je uništila autonomni promatrački toranj Grenadier u ruskoj oblasti Brjansk, koristeći bespilotnu letjelicu samoubicu.

Snimak kako se operacija odvijala

"Koristeći bespilotnu letjelicu samoubicu, obavještajne snage specijalne jedinice Kraken uništile su autonomni promatrački toranj Grenadier u oblasti Brjansk", saopćili su.

Priložili su i snimak koja prikazuje kako se operacija odvijala. Na snimci se vidi kako su toranj uspjeli srušiti iz drugog pokušaja. Iz specijalne jedinice Kraken nisu precizirali kad se tačno desila ova operacija, prenosi Ukrajinska Pravda.

Inače, specijalnu jedinicu Kraken formirali su veterani bataljuna Azov u trenutku kad je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine. Jedinica je dobila ime po Krakenu, mitskom morskom čudovištu koje nalikuje golemoj lignji.

Specijalna jedinica pomalo funkcionira u sivoj zoni, direktno je podvrgnuta i odgovara ministarstvu odbrane, ali nije dio ukrajinskih oružanih snaga.

S druge strane, navodi se Ruska protuzračna odbrana u gradu Novi Oskol u regiji Belgorod navodno je preko noći oborila tri ukrajinske rakete.

Eksplozije usred grada

Vjačeslav Gladkov, šef Belgorodske regije na granici s Ukrajinom, potvrdio je napad na svom Telegramu i rekao da vlasti istražuju što se dogodilo.

Jedan je muškarac navodno zadobio rane na ruci od gelera i hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu. Dodatna šteta nastala je na dalekovodima i fasadama obližnjih zgrada.

Navodno je odjeknulo 11 ekplozija no samo su tri rakete, kako je rečeno, oborene.

Na društvenim mrežama pojavila se i snimka koja prikazuje eksploziju usred grada, a u opisu se navodi kako je pogođena jedna kuća.

Ukrajina još uvijek nije komentirala incident.